Regeringens nya drag – avskaffa kommunernas vetorätt: ”Osäkerhetsmoment”

Per Bolund (MP). Foto: svtplay.se
  • Söndag 18 okt 2020 2020-10-18
E-post

STOCKHOLM Kommuner ska inte längre kunna stoppa vindkraftsutbyggnad. Det tycker S-MP-regeringen som nu vill ta bort det kommunala vetot. Frågan ska enligt TV4 snabbutredas och nya regler som ska ge fler vindkraftverk runt om i Sveriges kommuner ska vara på plats inom ett år, är förhoppningen.

Kommunalt veto – eller att en kommun ska ge en tillstyrkan, godkännande – när en större vindkraftsanläggning ska byggas i en kommun har funnits sedan 2009. Nu vill S-MP-regeringen ta bort det.

Enligt regeringen har utbyggnaden av vindkraftverk hindrats av att kommuner runt om i landet satt sig på tvären.

– När vi nu tar bort ett sådant här osäkerhetsmoment så är jag övertygad om att många fler, både i Sverige och utomlands, kommer att vilja investera i grön elproduktion i vårt land, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TV4.

Frågan om kommunalt veto har varit ”på bordet” tidigare. Den gången sade bland annat Sveriges kommuner och regioner, SKR, nej.

Regeringen vill snabbutreda frågan om kommunalt veto och få nya regler på plats inom ett år. Då kommer inte kommuner längre kunna stoppa vindkraftsutbyggnad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag