Regeringens pressekreterare smet från trafikolycka

Adriana Haxhimustafa som kandidat till landstingsfullmäktige 2013. Bild: Faksimil Youtube
  • Onsdag 5 sep 2018 2018-09-05
E-post 2187

STOCKHOLM Som pressekreterare åt infrastrukturministern uppmanade hon landets trafikanter att hålla ”händerna på ratten”. Men nu har Fria Tider avslöjat att Adriana Haxhimustafa smet från en trafikolycka – och angav felaktig inkomst som ledde till lägre böter.

Adriana Haxhimustafa, 32, arbetar för tillfället som pressekreterare åt statsrådsberedningen. Hon anställdes av regeringen i juni 2016 och har sedan dess varit verksam som pressekreterare åt flera socialdemokratiska ministrar, bland annat infrastrukturminister Tomas Eneroth. I den rollen uttalade hon sig om regeringens förbud mot att hantera mobiltelefon under körning.

– Det är händerna på ratten som gäller, sade Haxhimustafa till TT.

Smet från olycka och erkände brott

Nu avslöjar Fria Tider att Haxhimustafa själv dömts för trafikbrott. I augusti 2015, året innan hon anställdes av regeringen, körde Haxhimustafa in i en stillastående lastbil under köbildning – och smet sedan från olyckan.

– Rent generellt är det för jävligt att sticka efter en trafikolycka. Det tycker jag verkligen är åt helvete, rent ut sagt, sade lastbilschauffören till Fria Tider.

Läs även: Två månaders fängelse för rattfull miljöpartist

Haxhimustafa körde en hyrd minibuss full med politiker på väg till Arlanda. Enligt hennes uppgifter i förhör skulle politikerna ”flyga till sina hemländer”. Men istället valde Haxhimustafa efter olyckan att köra tillbaka mot Stockholm – utan att stanna kvar på olycksplatsen som lagen föreskriver.

Tack vare att lastbilschauffören tog registreringsnummer på minibussen kunde polisen komma i kontakt med Haxhimustafa som erkände brott och godtog ett strafföreläggande, vilket innebär att brottet inte behövde tas i domstol.

Uppgav felaktig årsinkomst – fick lägre böter

Haxhimustafa dömdes till dagsböter – men angav enligt Fria Tider felaktig inkomst. Istället för sin faktiska årsinkomst på 618.900 uppgav Haxhimustafa att hon hade 0 kronor i årsinkomst och överlevde på bidrag.

Tack vare den angivna uppgiften kom Haxhimustafa undan med lägsta möjliga dagsböter på 50 kronor. Enligt Fria Tiders uträkning borde Haxhimustafa ha betalat tio gånger så höga dagsböter.

Haxhimustafa valde att inte kommentera Fria Tiders uppgifter. Nyheter Idag söker Haxhimustafa för en kommentar.

Regeringskansliet skriver i en skriftlig kommentar att

”Regeringskansliet känner till strafföreläggandet, eftersom medarbetaren informerade om det före anställningen. Medarbetaren blev, i likhet med övriga anställda, säkerhetsprövad innan hon blev anställd. Den bedömning som gjordes var att händelsen inte påverkade hennes anställning i Regeringskansliet.

Vad gäller frågan om medarbetarens uppgivna årsinkomst så är det inte en fråga för Regeringskansliet.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag