Regeringens tuffa krafttag mot IS-resenärerna: Telefonlinjen blir nu verklighet

Nu blir telefonlinjen verklighet mot IS-krigare. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Torsdag 13 aug 2015 2015-08-13
E-post 2131

STOCKHOLM Under torsdagens regeringssammanträde ska det fattas beslut om att inrätta den omtalade telefonlinjen för att stoppa IS-resenärer att ansluta till terrorstaten. Det meddelar Dagens Nyheter i en artikel. – När nu beslutet kommer så kommer det att gå ganska fort. Det ska vara i gång inom veckor, månader, säger Mona Sahlin till DN.

Nu står det klart att regeringen gör allvar av planerna att ta krafttag mot islamister som har planer på att resa till Syrien och Irak för ansluta till terrororganisationen IS. I en artikel i Dagens Nyheter berättar regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, att de jobbat väldigt hårt med frågan den här sommaren.

– Vi har jobbat väldigt hårt den här sommaren med att hjälpa anhöriga som är rädda för att deras barn är på väg att resa ner. Det har inte varit självklart var man kan få hjälp och de har hört av sig till oss, berättar Mona Sahlin för Dagens Nyheter.

Vapnet som ska stoppa terror-resorna: Telefonlinje

Enligt artikeln i Dagens Nyheter kommer det historiska beslutet att fattas under torsdagens regeringssammanträde om en telefonlinje dit anhöriga kan höra av sig om de misstänker att någon familjemedlem planerar att bli terrorist. Men telefonlinjen kommer inte inrättas inom ramen för exempelvis Säkerhetspolisens arbete, utan uppdraget att hantera eventuella samtal om potentiella terrorister kommer istället gå till en frivilligorganisation.

– Förtroendefrågan är central. Ber man om hjälp i en utsatt situation är det viktigt att man har förtroende för de man ringer, berättar demokrati­minister Alice Bah Kuhnke (MP) till tidningen.

Mona Sahlin har arbetat med frågan om våldsbejakande extremism i över ett år och trots att hon tidigt föreslagit att inrätta en telefonlinje är det först nu som den kan bli verklighet.

– När nu beslutet kommer så kommer det att gå ganska fort. Det ska vara i gång inom veckor, månader. Jag vill inte säga ett exakt datum, förklarar hon för DN.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag