Regeringens utredare föreslår hårdare straff: Sex års fängelse för piratkopiering

Helene Fritzon (S)
  • Fredag 16 feb 2018 2018-02-16
E-post 609

STOCKHOLM Regeringens utredare Dag Mattson föreslår skärpt lagstiftning för brott mot upphovsrättslagen. Enligt förslaget ska man kunna få upp till sex års fängelse om man döms för grovt upphovsrättsbrott eller grovt varumärkesbrott.

Under torsdagen den 15 februari föreslog regeringens utredare Dag Mattson att hårdare straff bör införas för allvarliga upphovsrättsintrång. Det nya förslaget föreslås träda i kraft första juli 2019, uppger Ny Teknik.

Föreslaget består av att införa två nya brottsbeteckningar: grovt upphovsrättsbrott och grovt varumärkesbrott. Om man fälls för en av de nya brotten kan man dömas till fängelse i sex månader upp till sex år.

– I dag pågår det en organiserad piratverksamhet på nätet som får stora konsekvenser för hela samhället. Därför är det bra att straffskalorna för dessa brott har setts över då straffen ska stå i proportion till brottens allvar, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

Polisen ska även få tillgång till fler verktyg för att utreda upphovsrätts eller varumärkesbrott. Ett brott kan klassas som grovt om det ”inneburit synnerligen kännbar skada, medfört betydande vinning eller annars varit av särskilt farlig art”.

LÄS ÄVEN: EU-kommissionen mörkade rapport om effekterna av piratkopiering

Förslaget innebär att all slags egendom ska kunna beslagtas under en pågående utredning. Om en utredning dras igång ska polisen kunna beslagta domännamn tillhörande de misstänkta.

– Som det är nu har sidan alltid varit aktiv under hela utredningen och de har kunnat fortsätta begå brott, även om vi genomfört ett tillslag mot dem, säger polisens samordnare Paul Pintér, till Ny Teknik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag