Regeringens förslag: Kriminella erbjuds lämna in handgranater utan straff

Katrineholms polisstation efter granatattack i Januari Foto: Privat
  • Torsdag 30 Nov 2017 2017-11-30
E-post 966

STOCKHOLM Genom att erbjuda kriminella straffri inlämning av handgranater hoppas regeringen få ner antalet granater på gatan. Därför föreslås en så kallad handgranatsamnesti.
– Vid tidigare vapenamnestier har det kommit in ett antal tusen vapen men det här har vi ingen erfarenhet av. Det är första gången, säger justitieminister Morgan Johansson.

Användningen av handgranater ökar i Sverige, det visar statistik från polisen. Så sent som i måndags 27 november detonerade en handgranat utanför polishuset i Uppsala.

Antalet polisärenden som behandlar användandet av handgranater har stigit från 8 2014 till 52 2016.

Nu har regeringen kommit med en lösning på problemet, kriminella erbjuds ”handsgranatsamnesti”. Det innebär att kriminella får lov att lämna in handgranater under en viss period, utan att riskera något straff. Det uppger DN. 

Förhoppningen är att de grovt kriminella som opererar med illegala vapen ska nappa på socialdemokraternas och miljöpartiets erbjudande och frivilligt överlämna sina handgranater till polisen.

Justitieminister Morgan Johansson säger att det tidigare fungerat med vapenamnesti, men att det är första gången man testar handgranatsvarianten.

– Vid tidigare vapenamnestier har det kommit in ett antal tusen vapen men det här har vi ingen erfarenhet av. Det är första gången, säger Morgan Johansson till DN. 

Regeringen ser handgranatsamnestin som ett steg i att bekämpa den grova kriminaliteten, då man tror att det leder till att minskat antal handgranater på gatan.

Regeringen föreslår även, från och med 1 januari 2018, att straffen för grovt vapenbrott skärps till minst två års fängelse, det innebär att alla som påträffas beväpnade handgranater kommer att häktas. Förslaget ska nu ut på remiss till lagrådet och regeringens proposition hamnar hos riksdagen i februari.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag