Reglerna ger busschauffören rätt

Bussen och chauffören på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: CC Pressbild Nobina
  • Onsdag 7 aug 2019 2019-08-07
E-post 677

STOCKHOLM Den busschaufför som utförde en muslimsk bön i en tom buss i väntan på att bussen skulle avgå gjorde det i enlighet med Keolis och SL:s regler – under något som kallas regleringstid. Det framkommer i operatören Keolis svar till Nyheter Idag.

Händelsen, där en kvinna under fredagskvällen vid 22-tiden skulle gå på bussen vid ändhållplatsen i Saltarö på Värmdö utanför Stockholm har blivit mycket uppmärksammad. Kvinnan försökte gå på kort innan avgång men bussen var stängd och inne i bussen syntes chauffören i bön på ett par busstolar.

Att busschauffören har rätt att be på sin rast är det få som har ifrågasatt. Nyheter Idag har försökt ta reda på hur länge innan bussen avgår som föraren räknas som i tjänst.

Det är Keolis som kör bussarna åt SL. De förklarar att tiden som bussen står på ändhållplatsen innan den åker tillbaka kallas för regleringstid.

”För att föraren ska få tillbörlig återhämtning uppmuntras denne att lämna förarplatsen och ägna sig åt återhämtning”, skriver Keolis.

Utifrån de uppgifter som har framkommit från händelsen har inte föraren brutit mot någon regel.

”Det är föraren som bedömer hur lång påstigningstiden ska vara utifrån hållplatsen, i normalfallet cirka 30 sekunder”, skriver Keolis.

Efter att kvinnan klev på uppstod en konfrontation och enligt kvinnan ska bussföraren ha följt efter och ha fotat av den bil som kvinnan fått skjuts med till ändhållplatsen.

Händelsen ska utredas av SL och Keolis.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag