Reinfeldt får nytt toppjobb – kommer verka för mer arbetskraftsinvandring

Fredrik Reinfeldt under "Öppna era hjärtan"-talet. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0.
  • Onsdag 25 maj 2022 2022-05-25
E-post

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt har blivit ny ordförande för Visita, en bransch- och arbetsgivarorganisation för besöksnäringen. Precis som när han var svensk statsminister använder Reinfeldt sin nya position för att verka för en ökad invandring till Sverige.

– Nu talar du med en person som under sin regeringstid införde möjligheterna till arbetskraftsinvandring. Om det är någonting jag känner ansvar för, så är det att det är jag som har öppnat upp Sverige för detta, med mina alliansvänner, säger Reinfeldt till Tidningen Näringslivet.

– I grunden tror jag på detta, jag tror på en större öppenhet – naturligtvis baserat på regler och respekt för den svenska arbetsmarknaden.

Läs även: Skrev ”Öppna era hjärtan” – besviken på Reinfeldt: ”Hans arv jag försöker föra vidare”

Reinfeldt menar att samhällsdebatten sedan hans tid vid makten kommit att bli alldeles för negativ till invandring, vilket även gäller invandring av arbetskraft.

– Visita kommer naturligtvis att sätta sig in i de olika förslag som finns, där ju ibland analysen utgår från att det är bra om det är färre som kommer hit.

– Det har ju präglat samhällsdebatten på senare år, vilket jag beklagar, därför att jag tror att det inte bara handlar om trösklar för unga människor, utan det handlar om utrikesfödda som antingen kommer hit från andra länder eller som faktiskt växer upp här och har utrikesfödda föräldrar.

– Arbetskraftsinvandringsreglerna är ju också ett sätt att säga att människor som kommer från andra länder faktiskt ska jobba, att de klarar en egen försörjning och på det sättet blir bättre integrerade i det svenska samhället.

Arbetskraftsinvandringen har tidigare omhuldats som en ekonomisk plusaffär för Sverige, men under senare år har det avslöjats att systemet bland annat utnyttjas för välfärdsbedrägerier inom exempelvis personlig assistans.

Moderaterna, som Reinfeldt var partiledare för samtidigt som han var statsminister, har därför krävt högre lönekrav för arbetskraftsinvandring.

Läs även: M vill se högre lönekrav för arbetskraftsinvandring

Läs även: Polisen larmar: Handikappade hämtas från utlandet med anhöriga som assistenter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag