Reinfeldt fortsätter försvara linjen om ”öppna era hjärtan”

Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Måndag 12 Dec 2016 2016-12-12
E-post 947

STOCKHOLM När Aftonbladet talar med förre statsministern Fredrik Reinfeldt står han fast vid sin linje om en generös migrationspolitik. På en rak fråga om sitt ”öppna era hjärtan”-tal står han på sig. – Det är ett tal som hölls i valrörelsen, med de utgångspunkter som fanns då. Men jag fortsätter att tro att en öppen värld är bättre än en sluten, säger han till tidningen.

Trots att Moderaterna och stora delar av svensk samhällsdebatt har svängt rejält i migrationsfrågorna, finns det en person som fortfarande tror på en betydligt mer generös linje. När Aftonbladet talar med förre detta statsministern Fredrik Reinfeldt menar han att invandring behövs eftersom barnafödandet i Europa är lägre än på andra håll i världen.

– Jag tror på en öppnare värld, jag tror att Sverige och Europa står inför utmaningar när barnafödandet inte är så högt, det innebär att det är viktigt att attrahera människor att komma till den här delen av världen. I andra delar av världen så växer befolkningen av sig själv men det gör den inte i Europa, säger han.

Samtidigt avstår han från att kommentera den omsvängning som Moderaterna gjort med Anna Kinberg Batra som partiledare. Det är en fråga han helt och hållet hänvisar till Kinberg Batra att svara på. Och i backspegeln, vad gäller det omtalade ”öppna era hjärtan”-talet, är han fortfarande inne på samma linje.

– Det är ett tal som hölls i valrörelsen, med de utgångspunkter som fanns då. Men jag fortsätter att tro att en öppen värld är bättre än en sluten, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag