Reinfeldt: Invandring och jobb till 75 ska rädda pensionerna

Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 9 apr 2019 2019-04-09
E-post 7867

SVERIGE Det svenska pensionssystemet står inför stora utmaningar när befolkningen lever längre samtidigt som det föds få barn. Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt drar slutsatsen att vi måste jobba längre – och uppmuntra människor från andra länder att komma hit.

Fredrik Reinfeldts uttalande om att vissa kan behöva jobba tills de blir 75 år för att få en dräglig pension fick stor uppmärksamhet när det kom 2012. Idag är han fortfarande engagerad i pensionsfrågan och står fast vid det tidigare uttalandet.

– Jag har försökt blicka framåt och jag ser en kraftigt ökad medellivslängd samtidigt som vi har förväntningar på pensioner som inte stämmer – de ser ut att vara mycket lägre än vad folk tror. Min slutsats är att vi måste uppmuntra fler att jobba längre, vi måste uppmuntra ett nytt synsätt på vad äldre människor har för kraft, säger Reinfeldt till Sveriges Radio.

Den före detta moderatledaren tycker även att invandring behövs för att rädda pensionssystemet.

– Att inte vara öppet för migration, att inte uppmuntra människor att komma till det egna landet har en mycket hög kostnad. Det bidrar till att erodera pensionssystemet, och det samsas dessutom i ett läge där vi har lågt barnafödande. Det skapar redan idag spänningar men framför allt när vi tittar framåt så kommer det vara ett av de riktigt stora problemen. Demografin är en av våra absolut största utmaningar, säger Reinfeldt.

På sociala medier har hans kommentarer väckt kritik.

Lyssna: Nyheter Idag-podden: Henrik Jönsson om Kristerssons försök att undvika partisplittring

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag