Reinfeldt till attack mot DN – förmedlar en ”för mörk” bild av verkligheten

Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Fredag 31 aug 2018 2018-08-31
E-post 751

SVERIGE Fredrik Reinfeldts eftermäle som statsminister består av öppna hjärtan och öppna gränser för omvärlden. I en ny intervju i Dagens Nyheter oroar han sig för invandringskritiska partiers frammarsch – och ger medierna kritik för att svartmåla verkligheten.

I Niklas Orrenius intervju beklagar sig den före detta statsministern mest över en samtid där många har en alltför mörk bild av vart samhället är på väg. Fredrik Reinfeldt, ihågkommen av många för sitt öppna hjärtan-tal och liberala invandringspolitik, tycker att medierna ger en skev bild av verkligheten.

– Jag är ledsen att säga det till en journalist från DN, men den helhetsbild ni medier förmedlar av samhället är inte korrekt. Den är för spektakulär, den är för mörk i förhållande till hur människors egentliga verklighet i det här landet ser ut, säger han

– Om man ständigt går på det spektakulära, det nyhetsdrivna, så förmedlar man till slut en sorts bild av att vi lever i ett laglöst land. Ett land styrt av gängkriminella som skjuter varandra. Och i denna tiomiljonersnation så lever det absoluta flertalet faktiskt inte i den verkligheten.

Evig optimist

Reinfeldt, som själv bor i Vasastan i centrala Stockholm, verkar inte särskilt bekymrad över läget i så kallade utsatta områden. Han säger att de allra flesta som bor där sköter sig och att de är trötta på att få höra hur farligt det är att vistas där.

Den före detta moderatledaren, som säger att hans grundfilosofi är optimismen, oroar sig nu ändå för det politiska läget i Europa där nationalistiska partier är på frammarsch i många länder. Som statsminister uttryckte han ofta sin avsky mot Sverigedemokraterna, som ser ut att kunna bli Sveriges största parti i det kommande valet.

– Förmodligen ska pendeln slå fel i ytterligare något val där vi får ytterligare några aggressiva nationalister, som vi nu senast fick i Italien, innan väljarna ser att om vi fortsätter bygga allt på bara rädsla, på hat, på misstänkliggörande, så kommer vi snart få en väldigt farlig värld. Det måste brytas. Det måste helt enkelt gå i takt med den optimism som det finns grunder för.

Läs även: ”Totalt misslyckad migrationspolitik”: Göran Persson sågar regeringen Reinfeldt

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag