Rekord för Åkesson i förtroendemätning – utmanar Löfven

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 7 okt 2019 2019-10-07
E-post 2187

STOCKHOLM Sverigedemokraterna har slagit rekord i flera mätningar de senaste veckorna, bland annat Novus, Sifo och Demoskop. Nu fortsätter framgångarna i opinionen för SD. Partiledaren Jimmie Åkesson får sitt högsta stöd någonsin i Expressen/Demoskops förtroendemätning, 36 procent – bara en procentenhet efter statsminister Stefan Löfven.

Sedan förra månadens mätning har Jimmie Åkesson ökat med fem procentenheter bland väljare som säger att man har ganska eller mycket stort förtroende för honom.

Demoskops opinionschef heter Peter Santesson. Han säger att det handlar om att Åkessons position hos KD- och M-väljare stärkts.

– Okontroversiell är han inte, men en klar majoritet av dessa väljare har en neutral eller positiv uppfattning om Åkesson. SD har stort förtroende i frågor som engagerar den här väljargruppen och i även konkret politik har Moderaterna och Kristdemokraterna närmat sig Sverigedemokraterna i en del viktiga frågor, säger Santesson till Expressen.

Högst upp tronar Ebba Busch Thor med 39 procent, en ökning med tre procentenheter sedan förra mätningen. Stefan Löfven är tvåa med 37 procent, knappt före Åkesson. Även Löfven ökar, med två procentenheter.

Även Ulf Kristersson (34, +3 procentenheter) och Jonas Sjöstedt (32, ingen förändring) parkerar över stabila 30 procent.

Lite längre ner hittar man Annie Lööf på 26 procent (-1) som ligger en bit ovanför den absoluta bottenligan med MP:s språkrör Bolund (16) och Lövin (13) samt Nyamko Sabuni (13).

Förtroendesiffran för Sabuni – som minskat tre procentenheter sedan förra månaden – visar att den opinionsmässiga mardrömmen för Liberalerna fortsätter.

Förtroende partiledarna

Ebba Busch Thor (KD): 39 procent (+3)

Stefan Löfven (S): 37 procent (+2)

Jimmie Åkesson (SD): 36 procent (+5)

Ulf Kristersson (M): 34 procent (+3)

Jonas Sjöstedt (V): 32 procent (0)

Annie Lööf (C): 26 procent (-1)

Per Bolund (MP): 16 procent (+3)

Isabella Lövin (MP): 15 procent (+1)

Nyamko Sabuni (L): 13 Procent (-3)

Källa: Demoskop/Expressen

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag