Rekordhögt stöd för utbyggnad av kärnkraft
Stödet för kärnkraften är rekordhögt i en ny studie från Novus, rapporterar TT. 46 procent av deltagarna i studien anser att kärnkraften bör byggas ut vid behov, medan 31 procent anser att man inte ska bygga ut, men fortsätta använda den kärnkraft som finns på plats. Bara 14 procent vill avveckla kärnkraften.
Att svarsalternativet bygga ut kärnkraften blir större än de andra alternativen tillsammans har aldrig hänt förut i undersökningen som återkommande gjorts sedan 2006.
Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid
– Det svaret är högre än de två andra tillsammans, det har aldrig hänt förut, säger Mattias Lantz, forskare vid Uppsala universitet och ordförande för Analysgruppen, till TT.
Är 2017 svarade bara 28 procent att de kunde tänka sig att bygga ut kärnkraften. Enligt Lantz kan attitydförändringen bero på att el och energi blivit ett diskussionsämne de senaste åren, inte minst bristerna i energisystemen i södra Sverige.
En annan möjlig orsak är att flera politiska partier lyft behovet av kärnkraft, vilket kan ha gett genomslag hos deras väljare.
– Det tenderar att följa partipolitiken rätt mycket, säger Mattias Lantz till TT.
En trend är även att yngre personer är mer positiva till kärnkraft, visar studien där 1 025 personer genom webintervjuer svarat på frågor om sin inställning till kärnkraft.
Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.
Läs även: Miljöforskare: Irrationell rädsla för kärnkraft riskerar att förstöra Sveriges elförsörjning
Läs även: SD: ”Sverige behöver mer kärnkraft”