SD: ”Sverige behöver mer kärnkraft”

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Tisdag 9 feb 2021 2021-02-09
E-post 988

STOCKHOLM De senaste veckornas elbrist har skakat regeringen. Nu lämnar Sverigedemokraterna in en begäran om en särskild debatt i riksdagen om det man kallar ”Sveriges långsiktiga energiförsörjning”. – Senaste tidens utveckling med instabilitet, skyhöga elpriser och minskad produktion i industrier är ofta kännetecken för mindre utvecklade länder, vilket är en oacceptabel utveckling i Sverige, säger tjänstgörande gruppledare Mattias Bäckström Johansson (SD) i ett pressmeddelande.

Den senaste tidens kalla väder har lett till att elpriset har rusat och att Sverige fått importera el. Man har också varit tvungen att starta upp oljekraftverket i Karlshamn i Blekinge. Efter att ha avvecklat kärnkraftsreaktorer har Sverige under perioder på vintern problem att producera tillräckligt med kraft.

Läs även: Tovatt (MP) om Sverige under elbristen: ”På väg att bli det vi alla egentligen vill”

Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt har försvarat regeringens politik.

– Det viktiga att komma ihåg är att vi måste se det ur ett större perspektiv. På årsbasis är vi enorma exportörer av el. Sen funkar det så att om vi ska vara sammankopplade med vår omvärld så kommer vi några enstaka timmar per år behöva importera. Vi har andra metoder för att minska utsläppen på totalen, sade Tovatt i SVT:s Aktuellt.

Nu begär Sverigedemokraterna en riksdagsdebatt om hur Sveriges energiförsörjning ska se ut på sikt.

”Vi är just nu beroende av import från grannländer när kylan tilltar och vinden inte blåser. Grannländer som Danmark, Tyskland, Polen och Litauen – alla länder där kolkraft utgör en stor del av energimixen”, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

– Senaste tidens utveckling med instabilitet, skyhöga elpriser och minskad produktion i industrier är ofta kännetecken för mindre utvecklade länder, vilket är en oacceptabel utveckling i Sverige, säger Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas vice gruppledare, i ett uttalande och fortsätter:

– Regeringens väderberoende symbolpolitik är dålig för miljön såväl som svenska hushåll och näringsliv. Sverige behöver mer kärnkraft för att klara framtidens elektrifiering och energibehov, inte mindre.

Läs även: Elbrist – då avråder SVT från dammsugning: ”Bra för miljön”

Läs även: Oljekraftverket i Karlshamn igång på grund av elbrist

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag