Rekordmånga judar flyr från Västeuropa till Israel undan ny våg av antisemitism

Judiska migranter från Storbritannien med sina nya identitetshandlingar. Foto: Jewish Agency
  • Torsdag 14 jan 2016 2016-01-14
E-post 253

EUROPA Rekordmånga judar flyr just nu från Västeuropa för att istället bosätta sig i Israel, skriver nyhetsbyrån AP. Förra året emigrerade 9 880 västeuropeiska judar, den högsta siffran någonsin.

Samtidigt som rekordmånga araber och nordafrikaner förra året tog sin tillflykt till Europa i förhoppning om att här få ett bättre liv bröt rekordmånga judar upp sina bopålar för att istället bosätta sig i Israel i Mellanöstern.

Enligt experter har situationen för Europas judar inte varit såhär illa sedan andra världskriget och anledningen är framförallt muslimsk extremism. Värst är situationen i Frankrike där många judar vittnar om att de utsätts för attacker och hot. Så sent som den här veckan gick en machetebeväpnad man till attack mot en judisk lärare i Marseille.

Frankrike är även det land som flest judar flyr ifrån, närmare 8 000 franska judar lämnade landet förra året för att istället bosätta sig i Israel. Nummer två på listan är Storbritannien varifrån 800 judiska invånare emigrerade 2015.

– Att ett rekordstort antal europeiska judar känner att Europa inte längre är deras hem borde alarmera Europas ledare och fungera som en väckarklocka för alla som är bekymrade över Europas framtid, säger Jewish Agencys ordförande Natan Sharansky.

– På samma gång är det faktum att Israel blivit den främsta destinationen för europeiska judar som söker en bättre framtid någon annanstans en hyllning till det liv som lockar i Israel och de värden som den judiska staten står för.

Frankrike har den största judiska befolkningsgruppen i Europa med omkring en halv miljon judar. De utgör endast omkring en procent av befolkningen men utsätts för omkring hälften av alla rasistiskt motiverade attacker.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag