Rekordmånga kvinnor intresserade av mönstring – Behövdes ingen könskvotering

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
  • Fredag 7 jul 2017 2017-07-07
E-post 17

SVERIGE Rekordmånga kvinnor söker sig till militär grundutbildning. Efter återinförandet av värnplikten planerade försvarsmakten och rekryteringsmyndigheten att locka kvinnor till mönstring genom könskvotering, det visade sig inte behövas.

I år har rekordmånga kvinnor kallats till mönstring. Av de 6000 personer som kallats till mönstring är 1500 kvinnor. Det uppger Sydsvenskan. 

När regeringen återinförde värnplikten i slutet av mars var det högprioriterat för rekryteringsmyndigheten och försvarsmakten att locka till sig kvinnor. Planen var länge att införa positiv särbehandling och könskvotering för att få in fler kvinnor, men enligt Bengt Forssten, avdelningschef för bemanning och beredskap på rekryteringsmyndigheten var de metoderna inte förenliga med svensk lagstiftning.

–Vi har inget behov av fler än de 6 000 personer som vi har kallat, så vi valde till slut att alla fick söka in på en jämlik grund med samma konkurrens. På den frivilliga grundutbildningen har vi aldrig nått över 20 procent kvinnor, så detta är det högsta antalet vi någonsin har haft, säger Bengt Forssten till Sydsvenskan.

Rekryteringsmyndighetens urvalsprocess baserar sig på det beredskapsunderlag som alla svenskar får hemskickat till sig när de fyller 18 år, i underlaget uppmanas man att uppge sin fysiska och psykiska förmåga samt hur villig man är att mönstra.

– Vi tar ingen särskild hänsyn, det är helt enkelt färre kvinnor än män som är intresserade av yrket. Försvarsmakten arbetar stenhårt med att marknadsföra så att det också ska attrahera kvinnor. Men det finns till exempel andra yrkesgrupper som attraherar fler kvinnor än män, säger Forssten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag