Rekordmånga skjutningar i Sverige jämfört med Europa – Användandet av handgranater på nivå med Mexiko

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post 749

SVERIGE Enligt ny forskning förekommer det fyra till fem gånger fler skjutningar med dödlig utkomst i Sverige än i Norge och Tyskland. Forskningen visar att det gängrelaterade våldet blir allt grövre och flyttar ner i åldrarna. 

Enligt ny forskning skjuts det betydligt mer i Sverige i förhållande till folkmängden än i många andra europeiska länder, det uppger Sveriges Radio.

När det gäller skottlossningar med dödlig utgång ligger Sverige på en nivå fyra till fem gånger högre än Norge och Tyskland i förhållande till folkmängden.

Forskningsresultaten har ännu inte publicerats men enligt Manne Gerell, kriminolog på Malmö högskola, kan några trender uppenbara sig.

– Vi kan se en fyrdubblad risk för en skjutning på en plats där det redan varit en. Och i ett utsatt område kan risken vara ännu större. Men vi är inte riktigt framme, vi behöver studera noggrannare och komma fram till bättre resultat, säger Manne Gerell, till Sveriges Radio.

Joakim Sturup är kriminolog och en av forskarna bakom studien. I Sveriges Radios reportage uppger Sturup att Sverige har våldsnivåer på nivå med Mexiko och södra Italien, kollegan Gerell klargör på Twitter att Sturup hänvisar till användandet av handgranater.

Sturup menar att det är svårt att hitta grovt våld som ligger på svenska nivåer när forskarna bakom studien kontaktar poliser och forskarkollegor utomlands.

Studien visar att det grova våldet har gått ner i åldrarna och att det flyttat allt mer in i storstäders ytterområden.

– Vi vet inte om det är en ökad förekomst av illegala vapen i de här miljöerna eller om det beror på att det finns en tendens att snabbare använda de vapen som finns. Men någonting har hänt, säger Joakim Sturup, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag