Rektor bär klänning – vill utmana klädnormerna

Foto: Faksimil SVT
  • Måndag 26 nov 2018 2018-11-26
E-post

UMEÅ Henrik Theorin, rektor på Hagaskolan i Umeå, tycker att det är viktigt att bryta normerna för hur vi klär oss. Därför kom han till jobbet en dag iförd klänning, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

– Jag tycker det är viktigt att visa att man får se ut precis som man vill. Det är ett av skolans viktiga uppdrag att kunna lära eleverna. Det finns inga värderingar i det, säger Henrik Theorin till SVT.

Sedan några år har han målat naglarna, men när det var pridevecka på skolan valde han också att ta på sig en klänning. Han vill ge eleverna en tankeställare – om han som rektor kan klä sig på det sättet kanske det inte är så fel som det verkar.

– Jag vill visa eleverna på skolan att det faktiskt är okej för en kille att gå i klänning om han vill. Det är inget jag själv gör till vardags men jag vill visa att det faktiskt går att bryta normer, säger Theorin.

Rektorn uppger att han har bemötts positivt av folk på skolan. Fast det hade varit bättre, menar han, om ingen reagerade alls. Det värdegrundsarbete som utförs på skolan har alltså en bit kvar till att uppnå önskat resultat.

Läs även: Förskola ställer in luciafirande – ”Vill inte exkludera någon”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag