Rektor får rätt: Diskriminerade inte när två lärarvikarier med salafistiska kopplingar stängdes av

Foto: Flickr
  • Onsdag 3 jan 2018 2018-01-03
E-post 1477

GÖTEBORG Två bröder stängdes av från deras tjänster som lärarvikarier efter ett rektorn misstänkt att de sympatiserat med våldsbejakande islamism. Nu ger DO rektorn rätt och det har även framkommit att en av bröderna har kopplingar till en salafistisk organisation.

Under februari 2017 stängde rektorn på en skola i Göteborg av två lärarvikarier med motiveringen att rektorn misstänkte att de två vikarierna sympatiserade med extrema islamistiska organisationer. De två lärarvikarierna som är bröder överklagade till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu ger rektorn rätt, uppger Dagens Nyheter.

De två bröderna fick under februari 2017 sms från rektorn om att deras vikariat på skolan i Göteborg inte skulle få fortsätta. Vid ett tidigare tillfälle hade en av bröderna hämtats upp av polis på skolan och rektorn uppger att hon fått indikationer på att elever föräldrar och lärare upplevt oro för bröderna.

Ett tag efter uppsägningarna konfronterade bröderna rektorn under ett möte som i hemlighet spelades in.

– Är det min hudfärg, eller att jag har skägg, eller vad är det? frågade den äldre av bröderna.

– Vad jag bygger min oro på är att det eventuellt kan finnas en misstanke om att du eller din bror skulle kunna ha närhet till det som är extrem religiositet för mig, svarade rektorn.

Rektorn svarade undvikande på brödernas frågor och uppgav att hon hade en ”magkänsla” som grund för sitt beslut. Därefter valde bröderna att anmäla rektorn till DO för religös diskriminering.

Nu har DO gett rektorn rätt och deras utredning visar att det finns ingen anledning till att ifrågasätta kommunens uppgifter och att det inte finns något stöd för att bröderna ska ha behandlats sämre. Det har även framkommit att en av bröderna har kopplingar till den salafistiska organisationen Die Wahre Religion som är förbjuden i Tyskland. Ett stort antal människor från den organisationen har rest från Tyskland till Syrien för att ansluta sig till terrorgrupper.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag