Rektor kritisk till heltäckande klädsel på flickor – JO-anmäls

Foto: Flickr
  • Fredag 17 sep 2021 2021-09-17
E-post 2124

ESKILSTUNA Kerstin Soläng, rektor på Fristadsskolan i Eskilstuna, är bekymrad över att allt fler muslimska flickor kommer till skolan i heltäckande klädsel. Nu anmäls hon till Justitieombudsmannen, JO, av partiet Nyans, rapporterar P4 Sörmland.

Enligt P4 är det ett specifikt inlägg i sociala medier som Kerstin Soläng har anmälts för. Där ska hon ha skrivit att hon ser allt fler muslimska flickor med heltäckande klädsel i skolan och att det oroar henne.

”Hon jämförde även vissa muslimska pappor med talibaner och kvinnor med hattifnattar”, uppger P4 Sörmland.

– Det känns ju lite overkligt för en kommunalgrå tjänsteman att vara föremål för just det, säger hon till radiokanalen om JO-anmälan.

– Jag tycker framför allt att det är tråkigt att allt fokus i frågan hamnar på mig som person och mitt möjligen olämpliga språkbruk, i stället för att handla om den sakfråga som ändå ligger till grund för mitt ställningstagande.

– Jag tycker att jag observerar en tilltagande brist på likvärdighet i en grupp av barn där skillnaden i livsvillkor tycks bero på kön, och det tycker jag att skollagen väldigt tydligt talar om att jag bör uppmärksamma och om möjligt arbeta mot.

Kerstin Soläng menar att den heltäckande muslimska klädseln hindrar flickorna från att leka och röra sig fritt.

Bakom JO-anmälan står partiet Nyans.

– Att ha en rektor som diskriminerar elever och föräldrar är inte acceptabelt. Därför anser också partiet Nyans att hon bör lämna sitt uppdrag och därför har vi gjort den här anmälan, säger partisekreteraren Rami Hussein till P4.

Läs även: Lurade dottern till Ryssland för att giftas bort med släkting

Läs även: Experten rasar mot Stenevis klanuttalande: ”Otroligt pinsamt!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag