Rektor trotsade slöjförbudet i Skurup – stängs av

Foto: Flickr
  • Tisdag 14 apr 2020 2020-04-14
E-post 1033

SKURUP Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup, har stängts av från sitt jobb och fått beskedet att kommunen utreder anklagelser mot honom. Liedholm har tidigare tagit ställning mot kommunens beslut om slöjförbud.

I december röstade Moderaterna, Sverigedemokraterna och det lokala Skurupspartiet igenom ett förbud mot huvudduk i kommunens grund- och förskolor. Förbudet gäller både barn och personal.

Mattias Liedholm, rektor på grundskolan Prästamosseskolan, har sagt att han inte tänker implementera kommunens beslut i sin skola då han anser att det bryter mot lagen.

Enligt Liedholm har en konsekvens av kommunens beslut varit att fler bär slöja.

– Tidigare var det bara en handfull elever som bar slöja. Efter beslutet har de ökat fyrfaldigt. De som har pratat med mig har berättat att de gör det för att de vill visa att de har rätt att klä sig hur de vill. Det har också blivit mer som att elever med muslimsk kultur håller sig för sig själva, säger han i en tidigare intervju för Svenska Dagbladet.

Liedholm har bakgrund i Moderaterna men gick ur partiet efter beslutet om slöjförbud.

– Jag är förvånad över att riksorganisationen inom Moderaterna inte har tagit tag i den här typen av icke-frihetligt agerande från lokalpolitiker, säger han.

Skurups slöjförbud har ännu inte vunnit laga kraft då man bland annat inväntar ett beslut från förvaltningsrätten dit beslutet har överklagats.

På tisdagen rapporterar Dagens Nyheter att kommunen har arbetsbefriat Mattias Liedholm och utreder anklagelser mot honom. Vilka anklagelser det handlar om är dock oklart.

– Jag märkte att något hänt när personal hörde av sig och undrade varför min mejl inte fungerade. När jag hörde av mig till förvaltningschefen Anders Grundberg messade han och sa att jag var arbetsbefriad med lön. Det är allt jag vet just nu, säger Liedholm till Dagens Nyheter.

Åsa Ekblad, moderat ordförande i skol- och utbildningsutskottet och personalutskottet säger till SVT att utredningen kring Liedholm handlar om ”allvarliga brister” rörande hans ledarskap, men att det inte har något med slöjförbudet att göra.

– Det finns ingen som helst koppling till det, säger hon.

Artikeln har uppdaterats med Åsa Ekblads uppgifter.

Läs även: Muslim till slöjmotståndare: ”Flytta från Sverige”

Läs även: ”Man har ju slösat miljarder på ren skit, och kommer därför stå sämre rustade inför den här krisen”

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Nyheter Idag får inte presstöd, i stället är det frivilligt att stödja oss. Vi hoppas att du tycker att det är värt det.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag