Rektorn: ”Alla tre är på sätt och vis offer”– Våldtog flicka men får gå kvar på skolan

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 7 mar 2017 2017-03-07
E-post 2052

LUND Två pojkar som våldtog en flicka får gå kvar på samma skola. Flickan har däremot inte varit i skolan sedan våldtäkten inträffade och flera föräldrar reagerar på att pojkarna får gå kvar. – Alla tre är ju elever och alla tre är på sätt och vis offer i det här, säger rektorn på skolan till tidningen Sydsvenskan.

Det var i december som en pojke dömdes för våldtäkt på en högstadieskola i Lund. Den andre pojken som var delaktig var under 15 år, varför han formellt inte blivit dömd för brottet. Pojkarna ska ha våldtagit en flicka som gick i åttonde klass på en toalett på skolan. Men trots att de bägge pojkarna är dömda för våldtäkten får de lov att gå kvar i skolan, något som flera föräldrar reagerat på, rapporterar tidningen Sydsvenskan.

– Det är många föräldrar som har reagerat och jag kan förstå det. Samtidigt så finns det en helhet som vi måste ta hänsyn till. Alla tre är ju elever och alla tre är på sätt och vis offer i det här, säger skolans rektor till tidningen.

När tidningen frågar på vilket sätt pojkarna är offer, då menar rektorn att eftersom en av pojkarna fått ett straff är även han ett offer i det som hänt.

– Alla tre är barn. Killen som nu blivit dömd har ju fått ett ganska kännbart straff och är på det sättet ett offer.

Straffet för den pojke som var över 15 år blev ungdomstjänst samt ungdomsvård och skyldighet att betala ett skadestånd till flickan. Skolan har inte informerat föräldrar om att en dömd våldtäksman får gå kvar på skolan, men rektorn betonar samtidigt att föräldrar och elever kan känna sig trygga.

Rektorn hänvisar både till elevhälsoteam, samt till ett värdegrundsarbete som nu ska intensifieras.

Debattören Ann Heberlein har uppmärksammat händelsen och skolans agerande på sajten Ledarsidorna. Hon berättar att den yngre av våldtäktsmännen sprider rykten om att den våldtagna flickan är en ”hora” och att det kostar 400 kronor att köpa sex av henne.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag