”Ren avrättning” – skottlossning i både Sollentuna och Kallhäll

Polis spärrar av i Kalhäll. Foto: Brottsplats Stockholm
  • Söndag 30 jun 2019 2019-06-30
E-post 6614

STOCKHOLM Två personer sköts först i Sollentuna strax efter klockan 18 och en dryg timme senare larmas polis till Kalhäll, även där har en skjutning inträffat. En av personerna i Sollentuna sköts i huvudet, enligt uppgifter till Aftonbladet. – Det var minst ett tjugotal skott i snabb följd, säger Stefan Essmyren som befann sig i närheten i Sollentuna.

Klockan 18.13 larmas polis till Sollentuna efter att två personer skadats i skottlossning. Enligt uppgifter till Aftonbladet har en av personerna träffats i huvudet. Bilder från platsen visar omfattande avspärrningar och en stor mängd människor som samlas vid platsen. Nyheter Idag har talat med Stefan Essmyren som befann sig i närheten när skottlossningen inträffade.

– Det lät som fyrverkerier av större storlek, de här tjocka, tunga smällarna. Sådana smällar fast i snabb hastighet. Vi snackar automateld, det var minst ett tjugotal skott. Det var ingen nåd.

Polisen tvingades jaga bort folk i Sollentuna

När polis anländer till platsen för att påbörja en förundersökning inträffar ordningsstörningar, berättar polisen på sin hemsida. Enligt uppgifter till Aftonbladet tvingades poliser freda sig med pepparspray. Även Essmyren såg att det blev hektiskt under en stund när polisen skulle arbeta på platsen.

– Polisen var tvungna att vara aggressiva. Det var någon form av tjurrusning, de var tvungna att jaga bort folk. Det var klungor av folk som rusade runt, skrek, gapade och trängde sig på.

I området där skottlossningen inträffade finns dagis, förskolor, restauranger och lekparker. Mitt i allt detta arbetade räddningspersonal med att ge första hjälpen till en av de skadade personerna genom hjärt lungräddning.

– De höll på jättelänge med att få liv i den där stackarn. Jag tänkte att när det gått en så lång stund har han inte en chans. Den dagen man hör en riktig regelrätt avrättning, då vet man vad man hört. Det var ingen nåd.

Ytterligare skottlossning i Kallhäll

En dryg timme efter skottlossningen i Sollentuna inträffar en ny skjutning, den här gången i Kallhäll. I en uppdatering på polisens hemsida bekräftas att en person blivit skjuten i benet. Uppgifter till Nyheter Idag gör gällande att det finns likheter mellan de bägge skjutningarna, men det är inget polisen i nuläget kan bekräfta.

– Jag är övertygad om att utredarna undersöker om det finns något samband. I dagsläget ser jag inget sådant, säger polisens presstalesman Ola Österling till Nyheter Idag.

Det finns även uppgifter om att polisen har en förstärkt närvaro i och runt Järvafältet i Stockholm efter skottlossningarna.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag