Renoveringar för miljardbelopp – sedan lades Ringhals ner

Kärnkraftverket i Ringhals. Foto: Annika Örnborg / pressbild Vattenfall
  • Lördag 10 sep 2022 2022-09-10
E-post 557

Trots renoveringar för 15 miljarder kronor och vinster på hundratals miljoner årligen lades reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 ner. Enligt statliga energibolaget Vattenfall var det av ekonomiska skäl som nedläggningen skedde. Men konsulten Anders Blennermark, som stod bakom besiktningen av den nyligen renoverade Ringhals 1, menar att reaktorn hade kunnat vara i drift i 20 år till med låga investeringskostnader.
– Anläggningen var väldigt bra, säger han till Expressen.

Anledningarna bakom beslutet att stänga ned reaktorerna i förtid var enligt Vattenfall flera.

En av dem var en höjning av den så kallade kärnkraftsskatten med 17 procent 2015 av regeringen Löfven, vilket ökade reaktorernas driftkostnad. Samma skatt genomgick en höjning med 85 procent under Göran Perssons tid som statsminister och 24 procent under regeringen Reinfeldt.

En annan anledning är att nämnda skatt grundade sig i hur stor reaktorernas produktion kunde vara och inte på hur stor den faktiskt var.

Utöver skatten har det statliga bolaget dessutom hävdat att det skulle krävas stora investeringar för att fortsatt hålla Ringhals 1 i drift. Men det stämmer inte, uppger Anders Blennermark.

– Det kom ut en ny lagstiftning som ställde höga krav på säkerhet och vi genomförde ett stort renoveringsprogram som kostade väldigt mycket pengar. Och vi uppfyllde målet. Anläggningen var väldigt bra, säger Blennermark till Expressen.

Vattenfall bekräftar för Expressen att man moderniserade både Ringhals 1 och 2 för miljardbelopp innan nedläggningen. I ett mejl till tidningen skriver man att man investerade 8,2 miljarder kronor på Ringhals 1 och 6,6 miljarder kronor på Ringhals 2 sedan 2005 – alltså nära 15 miljarder kronor.

Dessutom menar Expressen att deras genomgång av Ringhals årsredovisningar visar att Ringhals gjorde årsvisa vinster på över 300 miljoner även efter höjningen av kärnkraftsskatten.

Men trots det litar Ringhals på bedömningen att man var tvungna att stänga ned reaktorerna.

– Jag litar på de som gjorde den sammantagna bedömningen att det inte skulle vara lönsamt, säger Ringhals presschef Anna Collin till tidningen.

Expressen: Vem gjorde det?

– Vår styrelse. Våra ägare.

Läs även: (S)vänger om kärnkraften i sista stund – från ”ganska dåligt” till ”ganska bra”

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag