Republikanska gräsrötter tror Trump har störst chans att bli näste president

Donald Trump. Foto: Michael Vadon
  • Söndag 25 okt 2015 2015-10-25
E-post 39

USA Det republikanska partiets gräsrötter tror att presidentkandidaten Donald Trump har bäst förutsättningar att vinna nästa års presidentval i USA men bland partitopparna är förtroendet för den 69-årige miljardären inte lika högt.

Hela sju av tio republikaner tror att Trump kan bli vald till ny president i november 2016, det är mer än för någon annan av partiets kandidater. På andra plats kommer Trumps främste rival, den afroamerikanske neurokirurgen Ben Carson.

Men bland partiets proffspolitiker och tjänstemän är förtroendet för de båda kandidaterna inte lika högt, i synnerhet inte efter Trumps utspel om latinamerikanska invandrares överrepresentation i brottsstatistiken och Carsons uttalande om att han inte skulle stödja en muslimsk president.

– Republikaner tror att Clinton är svagare än hon är. De har fel, säger den republikanska partistrategen Katie Packer till AP.

– De tror inte att vi behöver vinna över fler kvinnor eller latinamerikaner. De har fel, fortsätter hon.

I slaget om de amerikanska väljarna får landets minoriteter mer och mer inflytande i takt med att den vita majoriteten utgör en allt mindre andel av befolkningen. Att fördöma illegal invandring, uttala sig kritiskt om bidrag eller reformer som framförallt gynnar landets minoriteter eller säga nej till en muslimsk president kan, menar tjänstemännen, kosta en republikansk kandidat segern.

Bland det republikanska partiets tjänstemän och övriga partitoppar är istället Floridaguvernören Jeb Bush, bror till tidigare presidenten George W. Bush, en favorit. Bush, som är gift med en latinamerikansk kvinna, har framförallt uttalat sig mer försiktigt i den politiskt känsliga frågan om illegal invandring till USA.

Men för många väljare är det inte de politiska sakfrågorna som är avgörande när de väljer sin favorit. Både Bush och Carson är utmanare som inte har några politiska karriärer bakom sig, något som går hem bland de republikanska gräsrötterna.

– Det är de livslånga etablissemangspolitikerna på båda sidorna som retar upp mig, säger den 60-årige republikanen och hantverkaren Joe Selig.

– Jag tror att Trump är mer valbar. Han är stark. Vi behöver styrka i dessa dagar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag