Resumé ute på hal is i jakten på Lamotte

Resume kritiserar Lamotte som i sin tur kritiserar Musa. Foto: Faksimil resume.se samt Facebook
  • Tisdag 20 Dec 2016 2016-12-20
E-post 615

BLOGG Bonniers reklampamflett Resumé har gett sig på Joakim Lamotte för att denne har yttrat kritik mot Rashid Musa, ordförande i Sveriges Unga Muslimer. Detta med anledning av en Facebook-status, publicerad strax efter terrordådet i Berlin, där Musa skriver ”Vem sa att måndagar är trista?”. Men det finns detaljer i berättelsen som Resumé inte berättar.

Efter att Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer, under måndagen skrev ”Vem sa att måndagar är trista?” på Facebook bara någon minut efter att nyheten om terrordådet i Berlin nått svenska medier, mötte Musa hård kritik i sociala medier. En av de som kritiserat Musa är journalisten Joakim Lamotte som publicerar en video där han menar att Musa borde be om ursäkt.

Attacken i Berlin inträffade klockan 20.14 på måndagkvällen. Femton minuter senare finns de första uppgifterna publicerade i internationell media. Klockan 20.37, strax efter att nyheten även hunnit kablas ut av svenska medier, skriver Rashid Musa sin statusuppdatering. Men syftade verkligen Musa på det som hade hänt i Berlin? Kanske var det något annat som Musa refererade till?

På Rashid Musas egen Facebook diskuteras detta under tisdagen. Någon skriver att Musa egentligen syftade på fotbollsmatchen som Liverpool spelade på måndagskvällen. Nyheter Idag har ringt till Musa för att fråga om det är korrekt, men han svarade i telefon att han inte hade tid att prata då han satt i möte. Efter det har Nyheter Idag även skickat ett sms, men flera timmar senare har vi fortfarande inte fått något svar.

Till Resume säger Musa att det handlade om en fotbollsmatch. Den matchen startade klockan 21, alltså 23 minuter efter att Musa skrev sin Facebookstatus. En del tolkar detta som att Musa kommer med en bortförklaring, alltså att det verkar konstigt att fälla en sådan kommentar innan matchen ens har startat. Hur kan man i förväg veta att en match inte är tråkig.

Å andra sidan kan man också resonera tvärtom, att snart börjar en spännande fotbollsmatch och då är den här måndagen inte lika trist längre. Men det är svårt att veta då Musas ursprungliga text inte på något sätt ger svar på vad som åsyftas.

Sedan talar Fredrik Thambert på Resumé med Joakim Lamotte och ställer en rad insinuanta frågor, en av dom handlar om inte Lamotte möjligen sprider islamofobi. Thambert själv gör en tankevurpa med frågan ”I skrivande stund är det inte klarlagt vem eller vilka som ligger bakom dådet. Är det då inte förhastat att ställa honom till svars för sina uttalanden?”.

Menar Thambert att om Musa skulle fälla en osmaklig kommentar om ett terrordåd utfört av en högerextremist, så är det okej? Att då kan man inte kritisera Musa? Utan ska man ha en invändning mot Musa måste vi redan på förhand veta att dådet är kopplat till islamism – trots att Musa helt uppenbart fällt kommentaren oavsett?

Här måste vi poängtera att Rashid Musa, oavsett om han syftade på Berlin eller fotbollsmatchen, är en offentlig person och bör granskas som sådan. När han inte vill svara på frågor gör han det knappast enklare för sig. Jag förstår att Musa ställer upp när Resumé ringer, det är uppenbart att Thambert inte har för avsikt att hålla sig minsta kritisk mot Musa. Udden är riktad mot Lamotte.

Men då får väl jag istället berätta det som Thambert av någon anledning missar att ta med i sin annars så detaljerade artikel: Till och med Musas kompis tolkade själv det ursprungliga inlägget som att det bland annat syftade till just händelserna i Berlin.

”SUM, skotten i Ankara, attack mot moské i Schweiz med skjutvapen, lastbil kör in i folkmassa i Tyskland”, skriver Facebookanvändaren Abo Medinah i en kommentar till Musas statusuppdatering på måndagkvällen.

SUM är en förkortning för Sveriges Unga Muslimer och på måndagen kom nyheten att organisationen förlorar bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Anledningen ska bland annat bero på påstådda kopplingar till Muslimska Brödraskapet, en organisation som klassas som terroristorganisation av ett flertal länder.

Återigen, det kan fortfarande vara så att Musa syftade på en fotbollsmatch som ännu inte börjat.

Men då måste vi ställa oss frågan: Hur sannolikt är det att Rashid Musa, av alla människor, av ren otur lyckas skriva nämnda statusuppdatering helt ovetandes om att svenska medier kablar ut nyheten om att ett förmodat terrordåd precis inträffat i Berlin där tillvägagångssättet är detsamma som i det islamistiska dådet i Nice? Vad är oddsen?

Tja, ens inte Musas kompis Abo Medinah gör någon annan tolkning än att händelsen i Berlin är relevant när Musas Facebookstatus kommenteras. Samma tolkning som alltså även Lamotte gör.

Det är bara Fredrik Thambert som blint verkar köpa att det handlar om en fotbollsmatch.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag