Richard Branson och Nick Clegg: ”Kriget mot drogerna har misslyckats”

Richard Branson och Nick Clegg skriver att kriget mot drogerna misslyckats. Bilden är ett montage / Faksimil Wikipedia
  • Onsdag 4 mar 2015 2015-03-04
E-post 15

STORBRITANNIEN Fler och fler politiker och makthavare väljer att kalla det internationella kriget mot drogerna för ett misslyckande. Senast i raden är Virgin Group-grundaren Richard Branson och Storbritanniens biträdande premiärminister, Nick Clegg.

Storbritannien har förlorat kriget mot drogerna och det är nu dags att byta tillvägagångssätt. Det menar superentreprenören Richard Branson och Storbritanniens biträdande premiärminister, socialliberalen Nick Clegg. De tror att om kriget istället hade varit ett företag, hade det lagts ned för länge sedan.

– Sett som en investering, har kriget mot drogerna misslyckats att skapa någon återbäring, skriver de båda männen i brittiska The Guardian.

I sin argumentation hänvisar man bland annat till en undersökning som genomförts av inrikesministeriet på uppdrag av Liberaldemokraterna. I den har man kommit fram till att det inte finns någon skenbar korrelation mellan hur hårt ett land går in i kriget mot drogerna och utbredningen av droganvändning hos den vuxna befolkningen.

– Den här förödande slutsatsen betyder att vi slösar våra knappa resurser i en stor skala, förklarar Branson och Clegg.

Storbritannien bör gå samma väg som Portugal

Som så många andra drogliberala debattörer hänvisar man även till Portugal. Det sydeuropeiska landet liberaliserade sin droglagstiftning 2011 och har sedan dess i det närmaste utgjort en drogpolitisk framgångssaga – där missbrukare får vård istället för fängelse och brukare i det stora hela lämnas ifred.

– Det portugisiska systemet fungerar, och i en fråga så viktig som denna, där liv står på spel, kan regeringen inte blunda för bevisen, skriver de båda debattörerna och påpekar att Storbritannien bör börja testa den portugisiska modellen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag