Richard Dawkins backar Pride Järva: ”Summerar den patetiska vänstern”

Richard Dawkins backar Pride Järva på Twitter. Foto: Shane Pope / Wikimedia Commons samt Faksimil Twitter
  • Fredag 24 jul 2015 2015-07-24
E-post 788

STOCKHOLM Det alternativa Pride-tåget genom Stockholmsförorterna Husby och Tensta, ”Pride Järva”, har väckt kraftiga reaktioner i Sverige där flera HBT-debattörer rasat mot initativet. Men nu får de stöd av den internationella kändisen Richard Dawkins. ”Summerar den patetiska vänstern”, skriver han på Twitter.

Initiativtagarna till Pride Järva har bakgrund i sajten Avpixlat, en sajt som av kritiker beskrivs som främlingsfientlig. Arrangemanget, att alltså anordna ett pride-tåg genom de norra Stockholmsförorterna, har mött skarp kritik och debattören i HBT-frågor, Annika Hamrud, skriver i Expressen att initiativet inte är trovärdigt.

”Deras påstådda stöd för hbtq-personer är tunt som flor. Att påstå sig att värna hbtq-flyktingar och samtidigt stödja lagstiftningen i Uganda och Ryssland är en skymf mot allt vad solidaritet heter”, menar Hamrud i en debattartikel hos Expressen.

Får stöd av den internationellt kände författaren Richard Dawkins

Men det är inte alla som är kritiska till initiativet Järva Pride. På Twitter visar den internationellt erkände författaren och evolutionsbiologen Richard Dawkins stöd för prideparaden som ska gå genom de norra Stockholmsförorterna. I en tweet citerar han en kanadensisk sida som berättar om initiativet.

”Att arrangera en HBT-parad [i ett muslimskt område i Sverige] är ett uttryck för ren rasism”, skriver han ironiskt och hänvisar till den kanadensiska sajten. Samma citering kommenterar han själv med att det ”summerar den patetiska vänstern”.

Dawkins tweet har fått stor spridning med över 700 retweets och den internationellt kände författaren har över 1,2 miljoner följare på Twitter. Trots att flera personer protesterar mot att Dawkins visar stöd för Pride Järva, står han ändå på sig.

”Jag bryr mig inte vem som organiserar det. Det är fortfarande patetiskt och ologiskt att kalla en HBT-marsch för rasistisk”, svarar Dawkins på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag