Rickard Söderberg i Melodifestivalen anklagas för troll-fuskande på twitter

Rickard Söderberg Foto: Faksimil SVT
  • Lördag 7 feb 2015 2015-02-07
E-post 118

STOCKHOLM Nu har internetdetektiver synat Rickard Söderberg i sömmarna efter att hans svar till ett twittertroll fått stor spridning. Och nu misstänks Söderberg för att hittat på allt själv. – Det känns konstlat, säger trollexperten Roger Sahlström till Nyheter Idag.

Efter att tenoren Rickard Söderberg publicerat en skärmdump från en konversation med ett twittertroll, där han svarar trollet med strofer ur schlagertexter, har hela konversationen fått stor spridning och uppmärksammats i medier. Men efter att internetdetektiver synat storyn på nära håll misstänks nu Söderberg för twitter-fusk.

Fotografen och debattören Roger Sahlström har lång erfarenhet av trollande på twitter och är en slags trollexpert. När vi frågar om konversationen mellan Söderberg och ett anonymt twittertroll verkligen kan vara äkta, är Sahlström tveksam.

– Det känns konstlat när jag tittar på hela storyn, förklarar Roger Sahlström

Kan vara ett PR-trick

En annan som är inne på samma linje som Sahlström är twittraren Fredrik Strömberg, från mediebolaget KIT, som har sammanställt ett antal graverande omständigheter. Bland annat ska hela twitterkonversationen mellan Söderberg och trollet ägt rum under ungefär fyra minuter – en ytterst kort tid.

Det har inte heller varit helt enkelt att hitta trollkontot då Söderberg maskerat uppgifterna om detta i sin skärmdump. Dock lyckas internetdetektiverna hitta spår som leder fram till trollets konto, men då visar sig trollkontot vara raderat. Mystiken tätnar ännu mer när de finner att troll-kontot endast använts för att skriva elakheter till Söderberg, samt en ytterligare tweet där trollet skriver ”Jag hatar twitter”.

Eftersom Rickard Söderberg själv deltar i Melodifestivalen misstänker Strömberg och andra internetdetektiver att det hela kan vara ett PR-trick, synnerligen då Söderberg använder strofer ut schlagerlåtar för att tysta trollkontot.

”Jag har inte fejkat tweets”

Men när journalisten Emanuel Karlsten konfronterar Richard Söderberg med de graverande uppgifterna slår Söderberg ifrån sig. Han hävdar att twitterkonversationen är helt äkta och att inget PR-fusk ligger bakom.

– Jag kan förstå att eftersom jag är med i mello nu, så kan jag förstå att man letar efter skandaler. Det enda jag önskar, och nu är jag helt ärlig, att den kärlek jag får skulle jag aldrig äventyra, och jag skulle aldrig fejka något sådant här, säger Rickard Söderberg till Emanuel Karlsten.

Inga nya uppgifter har ännu framkommit i dramat runt Söderberg och hans twittrande. Trots Söderbergs urskuldrande svar, är Karlsten fortfarande något misstänksam till storyn. I slutet av sin redogörelse på sin sajt skriver han: ”Själv lämnar jag nog både detta och dig som läser med hans svar så får var och en dra vilka slutsatser man vill.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag