Riksdagen renoveras för miljardbelopp

Foto: Ankara (CC BY-SA 3.0)
  • Söndag 27 okt 2019 2019-10-27
E-post 455

STOCKHOLM Det blir en dyr affär för skattebetalarna när riksdagen nu ska renoveras. Arbetet ska pågå under 15–20 år och bara första etappen beräknas kosta 1,6 miljarder kronor, rapporterar Sveriges Radio.

I första etappen ska ledamotshuset i Gamla stan renoveras under perioden 2019–2021. Prislappen landar på 1,6 miljarder kronor, och pengarna tas från statsbudgeten.

– Ja, det här blir dyrt. Dels för att det är en väldigt stor byggnad, dels för att det är en omfattande renovering, som innefattar alla de tekniska systemen med allt från ventilation till avlopp och el och annat. Dels därför att vi också förbättrar funktionaliteten i byggnaden. Dessutom tar vi stora hänsyn till de kulturvärden som finns, säger riksdagsdirektör Ingvar Mattsson till radion.

Efter ledamotshuset återstår fyra andra hus som ska renoveras. Hur dyra de etapperna blir är oklart, och enligt Invar Mattsson finns det ingen satt gräns för hur mycket det får kosta.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag