Riksdagen röstade igenom tuffare asylregler – Här rasar vänstern i sociala medier

Det var Björn Söder som fick klubba den strängare asyllagen för flyktingar som söker sig till Sverige. Foto: riksdagen.se samt Twitter
  • Tisdag 21 jun 2016 2016-06-21
E-post 2617

STOCKHOLM Under tisdagseftermiddagen beslutade riksdagen att klubba igenom hårdare asylregler som bland annat slår mot anhöriginvandring. Men protesterna mot den nya tuffare linjen har inte väntat på sig. ”Ni satans mördare som röstar mot grundläggande mänsklighet idag. Hur fan kan ni leva med er själva?”, skriver spelutvecklaren Johannes Axner på Twitter.

Det var Björn Söder (SD) som höll i klubban när presidiet i plenisalen slog fast att nya tuffare asylregler nu ska gälla i Sverige. Beslutet kom att applåderas av Sverigedemokrater som närvarade i salen. Istället för permanenta uppehållstillstånd är det nu tillfälliga uppehållstillstånd som gäller, med försörjningskrav om man vill stanna permanent. Det kommer även bli betydligt tuffare att få anhöriga att återförenas i Sverige.

Tidningen Aftonbladet har talat med riksdagsledamoten och ordförande i socialförsäkringsutskottet Fredrik Lundh Sammeli (S) som står bakom beslutet.

– Sverige har under lång tid tagit ett otroligt stort ansvar, och vi kommer att göra det även framöver. Men med 65 miljoner människor på flykt i världen kan inte vi bära hela Europas ansvar. Det är viktigt att vi förbättrar vårt mottagande och etableringen för dem som kommit, men också ökar trycket på resten av Europa, säger han till Aftonbladet.

Men den nya, tuffare linjen mötte protester både i plenisalen och på sociala medier. Fyra ledamöter i Miljöpartiet röstade emot den nya lagen och valde således att även rösta emot det egna partiet. Allianspartiet Liberalerna avstod från att rösta förutom Birgitta Ohlsson som röstade emot. På Twitter är flera människor upprörda och skriver arga tweets efter att den nya tuffare lagen röstats igenom.

”Ni satans mördare som röstar mot grundläggande mänsklighet idag. Hur fan kan ni leva med er själva?”, skriver spelutvecklaren Johannes Axner på Twitter.

Inifrån fackförbundet kommunal låter tongångarna inte mycket bättre. Utredaren Anna Werkelin Ahlin menar att dagens beslut är ett hån mot demokratin.

Och just det faktum att Björn Söder höll i klubban när beslutet togs verkar vara ett rött skynke för många.

Men det finns även de på Twitter som är nöjda över att den nya lagen nu klubbats igenom och i det lägret tycks det vara glada tillrop över att just Söder höll i klubban.

Sen finns det även de som menar att SD inte längre behövs, när vi istället har Socialdemokraterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag