Riksdagens arvodesnämnd ger alla riksdagspolitiker en löneförhöjning – ”Vi följer principer som riksdagen ställt upp”

Foto: WIkimedia commons, Riksdagen.se
  • Torsdag 19 okt 2017 2017-10-19
E-post 460

STOCKHOLM Riksdagens arvodesnämnd har beslutat att höja alla riksdagsledamöters arvoden till 65 400 kronor i månaden från och med 1 november. Nämndens ordförande, Johan Hirschfeldt, vill inte svara om det är en rimlig lönenivå utan hänvisar till en verksamhetsplan.

Från och med den 1 november 2017 kommer riksdagsledamöter få sina arvoden höjda, det framgår av ett pressmeddelande från Riksdagens arvodesnämnd på Riksdagens hemsida.

Riksdagens arvodesnämnd har beslutat att höja riksdagsledamöternas arvoden med 1 600 kronor extra. I dagsläget har riksdagsledamöter ett arvode på 63 800 kronor i månaden. Det ska nu höjas till sammanlagt 65 400 kronor i månaden.

Enligt pressmeddelandet på riksdagens hemsida har beslutet fattats på grund av utvecklingen på arbetsmarknaden.

Nyheter Idag har ringt ordförande i Riksdagens arvodesnämnd, Johan Hirschfeldt, för att ställa frågor om varför man höjer arvodet för riksdagsledamöter.

I pressmeddelandet står det att det som ligger till grund för beslutet är avtal på arbetsmarknaden. Kan du tänka dig att utveckla lite kring det?

– Nej eh det ska jag inte utveckla. Vi samlar in information och statistik från medlingsinstitutet som har en överblick över de här sakerna. Och sen så tar vi också del av konjunkturrapporter från riksbanken och det är både från avtal från hur läget är när det gäller träffade avtal under det här året och sen ser vi på den faktiskta löneutvecklingen under det här året och det förra året.

Ni har inte funderat något på om det är aktuellt att sänka riksdagsledamöternas löner?

– Vi följer principer som riksdagen en gång i världen ställt upp för det här och vill du veta lite närmare om detta så skulle jag rekommendera, innan vi går vidare,  du får gärna ringa mig igen. Jag skulle vilja att du läser rätt material som finns tillgängligt på riksdagens hemsida. Bland dokument där finns det en verksamhetsberättelse från 2016. Den innehåller en hel del statistik och bakgrundsmaterial kring allt. Så jag föreslår att du tittar på den.

Hur kommer det sig att ni anser att riksdagsledamöternas arvoden bör ligga på den här nivån?

– Jag tycker du ska ta och läsa det här materialet innan du ställer den här frågan.

LÄS ÄVEN: Sänk lönerna för politikerna och chefstjänstemännen!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag