Riksdagskandidat för Fi anklagas för antisemitism – vill att alla israeler flyttas till USA

Fi:s partiledare Gudrun Schyman talar 2014. Foto: Frankie Fouganthin
  • Torsdag 19 jul 2018 2018-07-19
E-post 2170

SVERIGE Feministiskt initiativs riksdagskandidat Oldoz Javidi anklagas för antisemitism sedan hon kommenterat Israel-Palestina-konflikten i en intervju. I hennes drömmar ska konflikten lösas genom att alla israeler flyttar till USA.

Oldoz Javidi, skådespelare och riksdagskandidat, berättar i en intervju för tidningen Feministiskt perspektiv om den lösning på Israel-Palestina-konflikten som hon själv föredrar. Bäst vore, menar hon, om alla israeler flyttades till USA.

– Min inofficiella åsikt som privatperson är lite mer fantasibaserad. Israel har ockuperat ett annat land. Drivit människor på flykt från deras eget hem, tagit deras land och stulit deras liv och frihet. Det finns inget försvarbart i det överhuvudtaget. Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?

Oldoz Javidis citat är hämtat från en skärmdump som forskaren Benjamin Silberstein har lagt upp på Twitter. Citatet från intervjun har nämligen tagits bort från Feministiskt perspektivs hemsida.

”I samråd med den intervjuade har vi lyft sista stycket ur texten. Det stred mot god publicistisk sed och vi delar kritikernas uppfattning att det kan tolkas som antisemitiskt”, skriver tidningen i en fotnot.

”En fantasivärld”

”Jag har bett Fempers ta bort det sista citatet i den aktuella artikeln eftersom det på intet sätt uttrycker Feministiskt initiativs hållning och inte heller var ett förslag på politisk lösning, utan en fantasivärld som jag nu förstår kunde misstolkas eller missförstås”, skriver Oldoz Javidi själv på Facebook.

Mycket riktigt tolkas citatet av många som antisemitiskt. Benjamin Silberstein kallar det en ”slutgiltig lösning på Mellanösternkonflikten” som innebär att judarna körs ut från Israel. Han menar att det exemplifierar vänsterns problem med antisemitism, och köper inte Javidis förklaring:

”Det handlar om ett långt och väldigt tydligt citat. Jag förstår inte hur ni tror att ni löser problemet med hatiska åsikter i er rörelse genom att helt enkelt radera ett stycke text där de kommit upp till ytan. Av någon anledning är hat mot judar aldrig lika allvarligt som annat”, skriver Benjamin Silberstein.

”Är oerhört ångerfull”

En som håller med honom är Malmös miljöpartistiska kommunalråd Nils Karlsson: ”Ursäkta en före detta medlem (när ni var ett initiativ och inte ett parti), men hur kan det där inte föranleda några ytterligare kommentarer? Det där är bland den grövsta antisemistism jag stött på sen SDs första lokalavdelning heilade omkring här i Limhamn”, skriver han på Twitter.

På torsdagen har Oldoz Javidi gjort ett nytt uttalande på Facebook där hon säger att hon ångrar sig: ”Mitt uttalande var oacceptabelt. Det finns inget jag kan säga som ursäktar det. Jag förstår kritiken och är oerhört ångerfull. Jag inser att jag behöver öka mina kunskaper för att återskapa förtroendet för mig och mitt politiska arbete.”

Läs även: Özz Nûjen tänker hjälpa Fi: ”Kanske är jag utbränd”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag