Riksdagspolitiker i Miljöpartiet ska ha förgripit sig på bebis

Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia.
  • Måndag 27 Nov 2017 2017-11-27
E-post 3334

STOCKHOLM En av Miljöpartiets riksdagspolitiker ska ha förgripit sig på en fem månaders gammal bebis. Trots att kvinnor i partiet varnat för mannen i över tio års tid ska medlemmar, däribland högt uppsatta i MP, ha skyddat honom. Riksdagsledamoten är fortfarande i tjänst. 

Ännu en politiker pekas ut för sexuella trakasserier varav han bland annat ska ha förgripit sig på en bebis. Politikern är riksdagsledamot för Miljöpartiet och har tidigare suttit som kommunpolitiker i en stor kommun, det uppger Dagens Nyheter. 

En kvinnlig partimedlem berättar för Dagens Nyheter hur Miljöpartiets riksdagsledamot, under valåret 2014, stoppade in tungan i munnen på hennes fem månader gamla bebis då de tre satt och åt på Pizza Hut på medborgarplatsen i Stockholm.

– Jag ammade min dotter under lunchen och hon blev trött och lite slö som bebisar kan bli när de är mätta. När vi skulle gå frågade NN om han fick hålla min dotter en stund. Han stod strax intill på min vänstra sida och jag såg hur han genast vände henne upp och ner, höjde henne upp i luften och stoppade in sin tunga i hennes mun.

Mamman berättar att hon grät hela vägen hem och när hon konfronterade riksdagspolitikern ska han ha svarat att han inte visste vad som hände honom och att han nog inte kommer göra så igen. Kvinnan träffade företrädare för Miljöpartiet lokalt för att informera om den fruktansvärda händelsen, men ingenting hände.

När Metoo-kampanjen drogs igång pekade hon, med bild, ut mannen i sociala medier. Då fick hon mejl från företrädare i partiet.

”Incidenten du hänvisar till ligger nu flera år tillbaka i tiden och det är rimligt för alla inblandade att få ett avslut i någon form. NN är beredd att träffa dig eller diskutera via ombud. Det vore bra om vi kan hantera detta på ett sätt som alla inblandade kan respektera”, stod det i mejlet från en lokal partiföreträdare.

Kvinnan tolkar mejlet till henne som ett försök att tysta henne. Partisekreterare och valberedning ska också ha tagit del av uppgifterna. Mannen hamnade lägre ner på listorna men röstades sedan upp på topp-plats av medlemmar i partiet, detta eftersom han är mycket omtyckt av en grupp miljöpartister.

Enligt källor till DN är många högt uppsatta miljöpartister lojala till mannen. Det är så de flesta källorna i partiet förklarar varför mannen fortfarande tillåts representera det ena av de två regeringspartierna i Sveriges riksdag. Att mannen ska ha förgripit sig på en bebis är inte den enda anklagelsen som riktas mot honom, enligt uppgifter till DN ska kvinnor ha varnat för mannens vidriga beteende i över tio års tid, men han skyddas av högt uppsatta personer inom Miljöpartiet.

Riksdagsledamotens pressekreterare säger till DN att politikerna ifråga inte känner till några anklagelser. Samtidigt uppger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind att de inlett en utredning, men att den inleddes först för någon vecka sedan.

Riksdagsledamoten har inte tagit time out från sitt uppdrag. Han jobbar fortfarande med att representera Miljöpartiet, det ena av Sveriges regerings två partier.

UPPDATERING: Cirka en timme efter att den här nyheten publicerades tog Riksdagsmannen timeout. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag