Rikspolischef Dan Eliasson avgår – Får nytt chefsjobb

Dan Eliasson. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 31 jan 2018 2018-01-31
E-post 1034

STOCKHOLM Dan Eliasson, rikspolischefen som har kallats en ”charlatanliknande pajas” av Örebropolisen Peter Springare, får nytt jobb som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Under onsdagen beslutade regeringen att Dan Eliasson ska bli ny generaldirektör för MSB. Han lämnar därmed uppdraget som rikspolischef, skriver polisen i ett pressmeddelande.

− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson i pressmeddelandet.

Han blev rikspolischef den 1 januari 2015 när polisen slogs samman till en enda myndighet.

− Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, säger Dan Eliasson.

Han gör sin sista arbetsdag som rikspolischef 15 februari och tillträder tjänsten som generaldirektör på MSB den 5 mars.

Tidigare har Eliasson fått kritik för sin insats som rikspolischef, bland annat av Örebropolisen Peter Springare som har kallat honom för en charlatan.

Han är i mitt tycke den största katastrof vi har haft inom polischefsskiktet. Han tillför inget överhuvudtaget till polisens utveckling. Han är heller inte den ledare som vi inom polisen så väl behöver, i synnerhet vad gäller omorganisationen 1 januari 2015. I stället är Dan Eliasson en politruk med charlatanliknande beteenden, som enbart har kapacitet att förvalta ekonomiska och administrativa styrsystem”, skrev Springare i en krönika om poliskrisen i oktober 2017.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag