Rikspolischef Eliasson kopplar in Säpo – Ska förhindra stöd till SD i valrörelsen

Dan Eliasson (t.v) och Jimmie Åkesson (t.h). Foto: Lars Hedelin samt Nyheter Idag
  • Tisdag 10 jan 2017 2017-01-10
E-post 6306

SVERIGE Säkerhetspolisen har fått i uppdrag att förhindra eventuell desinformation från främmande makt som kan påverka valet 2018, ett uppdrag som i grunden bygger på en oro för att Sverigedemokraterna ska få hjälp från Ryssland i valrörelsen. – Vi har påbörjat ett arbete med Säkerhetspolisen, bekräftar Eliasson för Aftonbladet.

Valet i USA har blivit en väckarklocka för medier, politiker och underrättelsetjänster efter misstankar om rysk påverkan i den amerikanska valrörelsen. Efter att det politiska partiet Demokraterna i USA fick en mejlserver hackad har Wikileaks publicerat en mängd dokument som vittnar om en omfattande korruption kopplat till presidentkandidaten Hillary Clinton.

Dessa uppgifter kan ha bidragit till att Donald Trump valdes till president i USA.

Bara okunniga amatörer frågar efter bevis på ryskt dataintrång

I en rapport påstår underrättelsetjänster i USA att dataintrånget utförts av, eller på uppdrag av, Rysslands regim. Några bevis för att Ryssland verkligen genomfört dataintrånget har ännu inte presenterats, men Lars Wilderäng, expert på säkerhetspolitik, ger en förklaring till detta på sin blogg.

”Man ska komma ihåg att en avhemligad underrättelserapport aldrig offentliggör källor då det röjer förmågor, inhämtningsmetoder och även HUMINT, vilket kan kosta tillgångars liv. Istället får man som ej säkerhetsklassad nöja sig med slutsatserna och läsa de avhemligade delarna av rapporten”, skriver han.

Eftersom inga bevis har presenterats på att Ryssland verkligen utfört dataintrånget har flera kritiker argumenterat att man inte kan ta uppgifterna på allvar. Men kraven om att presentera källor eller bevis för påståendet om rysk påverkan är också något Wilderäng bemöter.

”Kom ihåg att det finns en beteckning på den som kräver källor från underrättelsetjänsterna och det är okunnig amatör”, poängterar Wilderäng.

Anders Lindberg varnar för att Ryssland kan hjälpa SD på liknande sätt

Efter att den amerikanska rapporten publicerats har blickar riktats åt fler länder där valrörelser väntar de närmaste åren. Ett av de länderna är Sverige där det kommer hållas ett allmänt val 2018. Med bakgrund av detta varnar Anders Lindberg på Aftonbladet för att Sverigedemokraterna skulle kunna gynnas på ett liknande sätt som Donald Trump.

”Ser man till politiken är SD det parti som ligger närmast den ryska världsbilden”, berättar Lindberg.

Ett motsvarande scenario skulle kunna vara att Socialdemokraternas mejl hackas och omfattande korruption avslöjas i valrörelsen. Den typen av uppgifter i valrörelsen hade då varit ett angrepp på den liberala demokratin och skulle potentiellt kunna gynna oppositionspartiet SD.

”De svenska partierna måste förbereda sig på ett scenario där de blir angripna på samma sätt som Demokraterna i USA blev”, varnar Lindberg.

Rikspolischef Eliasson arbetar med SÄPO för att stoppa eventuellt SD-stöd

Problematiken med desinformation är inte ny. Tidigare har en rad felaktiga politiska påståenden förekommit i svenska digitala miljöer och under en tid var det så omfattande att förra regeringen tvingades bemöta en rad myter på regeringens hemsida. Ett typexempel på en myt var att invandringen till Sverige kostar stora summor pengar. En annan myt, som lyckats få fäste i svensk debatt, var att det då pågick en ”massinvandring” till Sverige.

Det gemensamma för myterna, som i säkerhetspolitiska sammanhang klassas som desinformation, är att de kan gynna partier som Sverigedemokraterna om de får fäste. Rikspolischef Dan Eliasson tar hotet på allvar och berättar för Aftonbladet att han påbörjat ett arbete med Säkerhetspolisen för att förhindra desinformation.

– Just nu pratas det rätt mycket om valet i USA och det finns påståenden om andra val också runt om i Europa. Här har vi påbörjat ett arbete med Säkerhetspolisen om hur vi kan värna den digitala arenan inför den kommande valrörelsen och hur vi kan skydda valsystemet, hur vi kan upptäcka och utreda brott och hur vi kan börja jobba om vi ser tecken på desinformation. Redan nu har vi påbörjat arbetet inför valrörelsen 2018, säger Dan Eliasson.

Det är inte första gången som Eliasson i sin roll inom statlig förvaltning arbetat direkt eller indirekt mot Sverigedemokraterna. När han var generaldirektör för Försäkringskassan berättade han på Twitter att han ”kräks” när han ser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debatt. Han har även deklarerat att han kommer avgå om Jimmie Åkesson skulle bli statsminister.

Kan leda till högerpopulistisk retorik om folket mot eliten

Ett liknande dataintrång, som det i USA där Demokraternas mejlserver blev hackad och känsliga uppgifter spreds i medier, har även inträffat i Sverige. Tidningen Expressen har publicerat en rad e-mejl från ett dataintrång där tusentals mejl från Sverigedemokraterna stals. Men just den incidenten har inte bedömts utgöra ett hot mot valrörelsen, ej heller har rikspolischef Dan Eliasson i samband med detta uttryckt någon vilja att ”värna den digitala arenan”.

Samtidigt varnar Lindberg för att det från Sverigedemokraternas sida förekommer en retorik om ”folket mot eliten”, något som kan få ödesdigra konsekvenser.

”De är antiliberala och mot EU och delar den högerpopulistiska retorik om folket mot eliten som bar fram både Brexit och Trump. Och de har i Europaparlamentet konsekvent följt den ryska linjen”, skriver han om Sverigedemokraterna.

Anders Lindberg är kopplad till Socialdemokraterna och har haft en rad uppdrag på toppnivå inom partiet. Även Dan Eliasson har kopplingar till Socialdemokraterna, inte minst i sin roll som tidigare socialdemokratisk statssekreterare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag