Rikspolischef Thornberg: ”Fortfarande tryggt i vårt land”

Rikspolischef Anders Thornberg, misstänkte gärningsmannen i Vetlandaattackerna, Tamim Sultani Foto: SVT/Facebook
  • Måndag 8 mar 2021 2021-03-08
E-post

SVERIGE Det finns inte tillräckligt många poliser för att man ska ha bra bevakning i hela landet. Det uppgav rikspolischef Anders Thornberg i SVT:s Agenda på söndagen. Samtidigt behöver inte människor vara oroliga.  – I grund och botten är det fortfarande tryggt i vårt land, sade Thornberg som dock tillstod att man inte hade tillräckligt många poliser för att jobba förebyggande.

Anders Thornberg gästade SVT:s Agenda och programledaren Anna Hedenmo efter knivattackerna i Vetlanda förra veckan där afghanen Tamim Sultani – vars uppehållstillstånd har löpt ut – nu är häktad misstänkt för sju fall av försök till mord.

En av frågorna som kom upp var att det inte fanns någon polisstation i Vetlanda, en kommun med 27 000 invånare. Men Vetlandaborna ska inte räkna med att få någon polisstation.

– Till det yttersta ska alla poliser vara så långt ute i lokalpolisområdena som möjligt, nära människor. Men vi har inte tillräckligt många för att jobba förebyggande, vi behöver fler som jobbar ingripande, och det är inte alltid så att det är en polisstation på plats som man upplever som allra säkrast.

– Vi är närvarande efter bästa förmåga. Vi ska göra hela Sverige tryggt och säkert och man kan vara lugn att vi gör så gott vi kan givet de resurserna vi har. Vi är på plats för det allra mesta.

Har människor anledning att vara oroliga, undrade Anna Hedenmo.

– Man har egentligen ingen anledning att vara oro.. I grund och botten är det fortfarande tryggt i vårt land. Men sådana här saker kan ju inträffa. Så polisen måste ju vara beredd på att ingripa när det händer sådana här saker.

Läs även: Stort gäng knivrånade ensam tonårskille: ”Ett tiotal personer”

Thornberg sade även att man i dagsläget behöver bli fler poliser.

– Vi är ganska bra förberedda men vi behöver bli fler för att vi ska kunna vara närvarande över hela landet, sade Thornberg.

– Vi har vuxit med 1 000 poliser sedan 2016. Vi ska växa med 5 000 poliser till 2024.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag