Rikspolischefen vet inte att han själv har ansvaret för terrorbekämpning

Foto: Wikimedia
  • Lördag 5 mar 2016 2016-03-05
E-post 2806

TERRORHOTET Rikspolischef Dan Eliasson vet inte att det är han själv som har det yttersta ansvaret vid insatser mot terrorism. Detta framkom när han höll ett anförande för studenter i Uppsala.

Rikspolischef Dan Eliasson talade förra veckan på ett öppet möte hos Geijerska Studentföreningen i Uppsala. Där framkom att han inte är säker på om det är polisen eller försvarsmakten som har ansvaret för terrorbekämpning i Sverige.

Det rätta svaret är polisen. Och med den nya polisorganisationen är det Eliasson själv som har det yttersta ansvaret.

Han kunde dock berätta att det var ”främmande makt” som lämnade tips om den 22-åring som greps i november förra året – och som släpptes ett par dagar senare, friad från alla misstankar.

Detta väckte, enligt uppgifter till bloggen Cornucopia, frågan om hybridkrigsföring där falska underrättelseuppgifter används för att få myndigheterna att jaga sin egen svans. På detta svarade Eliasson att han ”inte vet så mycket om hybridkrigsföring”.

Rikspolischefen har ingen tidigare erfarenhet från operativt polisarbete, utan kommer närmast från posterna som chef för Migrationsverket och Försäkringskassan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag