Riksrevisionen: Arbetsförmedlingens insatser funkar inte

  • Fredag 8 sep 2017 2017-09-08
E-post 395

SVERIGE I en kommande granskning från Riksrevisionen kritiseras en av Arbetsförmedlingens största insatser, Förberedande utbildning. Granskningen visar att insatsen är väldigt dyr och ineffektiv till den grad att de som genomgår insatsen har en lägre framtida inkomst än de som inte genomgår den.

En av Arbetsförmedlingens största och mest kostsamma insatser kallas Förberedande utbildning, FUB. Enligt en kommande granskning från Riksrevisionen är insatsen i de flesta fall ineffektiv, det avslöjar SVT Nyheter.

FUB är till för arbetssökande som behöver förbereda sig för ett annat arbetsmarknadspolitiskt program, studier eller arbete. Insatsen är främst till för folk som har svårare att hitta jobb än genomsnittet av de som kommer till Arbetsförmedlingen.

I en granskning som förbereds av Riksrevisionen kritiseras insatsen kraftigt för att vara dyr och ineffektiv. I granskningen har framtida arbetsinkomster mellan personer som genomgått FUB jämförts med likvärdiga grupper av personer som varit öppet arbetslösa eller genomgått arbetspraktik.

Jämförelsen visar att arbetssökande som deltagit i FUB får lägre inkomster i framtiden jämfört med de andra grupperna.

De personer som genomgått FUB har i snitt en arbetsinkomst 5000-15 000 kronor lägre än de som varit öppet arbetslösa. De har även en arbetsinkomst 15 000-25 000 kronor lägre än de som genomgått arbetspraktik. Granskningen påpekar dock att över tid så jämnar skillnaderna ut sig.

Under 2016 tog 73 500 personer del av FUB för en kostnad på cirka 2 miljarder kronor. Riksrevisionen pekar på att insatsen är långt ifrån kostnadseffektiv.

Granskningen visar att kostnaderna för FUB inte i närheten täcks in av skatteintäkterna från de jobb som deltagarna får i framtiden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag