Ringhals 1 stängs för gott: ”Ett historiskt misstag”

Lars Hjälmered (M), Mattias Bäckström Johansson (SD) och Ringhals. Bild: Pressbild Riksdagen / Pressbild / Tubaist, Wikimedia commons
  • Torsdag 31 dec 2020 2020-12-31
E-post

VARBERG Innan tolvslaget på nyårsafton stängs Ringhals 1 ned för gott. Ett misstag, tycker Lars Hjälmered och Mattias Bäckström Johansson, energipolitiska talespersoner för Moderaterna respektive Sverigedemokraterna.

På nyårsafton stängs kärnkraftsreaktorn Ringhals 1, i Varbergs kommun, ned för gott. Nedstängningen sker exakt ett år efter att Ringhals 2 stängdes ned. Helt fel, enligt Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered.

– Jag tycker det är ett historiskt misstag. Ringhals 1 skulle kunna ge jättemycket el i framtiden med låga utsläpp, säger Hjälmered till Nyheter Idag.

Hjälmered utvecklar:

– El och energi är ett medel. Målet för mig är en grön omställning med ekonomisk utveckling. Annars är risken att vi bara klarar det ena men inte det andra.

– Jämför vi oss med andra grannländer har vi en mycket grönare elproduktion med vind-, vattenkraft och kärnkraft. Man måste se Ringhals i ljuset av detta. Hade vi behållt Ringhals 1 hade vi dels gjort mycket nytta för Sverige men också för våra grannländer genom att exportera el till dem, säger Hjälmered.

Om Moderaterna var vid makten, hur hade det sett ut då?

– Jag är övertygad om att om vi haft en moderatledd regering så hade vi gett Vattenfall i uppdrag att behålla Ringhals 1.

Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, är också han negativ till nedstängningen av Ringals 1.

– Det är djupt olyckligt att man i förtid stänger ned ett fullt fungerande kraftverk som kunnat försörja oss i många år till, säger han till Nyheter Idag.

Hur ser du på kärnkraftens roll i Sveriges framtida elförsörjning?

– Det är tragiskt att det fått en tynande tillvaro under rödgrön regering. Vi (SD) vill att Sverige steppar upp och blir en ledande kärnkraftsnation och att vi satsar på forskning och utveckling inom området. Under 2014-2020 har elproduktionen från kärnkraft globalt sett ökat för varje år medan man i Sverige försökt ge bilden av att tiden för kärnkraft är ute.

Nyheter Idag har också sökt Miljöpartiets Lorentz Tovatt för kommentar angående nedstängningen av Ringhals 1.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag