Ringhals 4 ligger nere – elpriset rusar

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Onsdag 29 nov 2023 2023-11-29
E-post

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 är avstängd sedan 01:30 i natt, och Vattenfall undersöker just nu vad som orsakat stoppet.

– Anläggningarna fungerar på så sätt att om det sker en avvikelse så sätts den automatiskt i säkert läge och vi undersöker det nu. Det finns ingen säkerhetsmässig påverkan, säger Anna Collin, presschef på Ringhals, till Aftonbladet.

Det finns i nuläget ingen prognos om när felet kan vara åtgärdat.

Stoppet av Ringhals 4 i kombination med kylan gör att södra Sverige kommer få det tredje högsta elpriset sedan årsskiftet enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool, då det genomsnittliga priset uppgår till 1:90 kronor per kilowatttimme för elområde 3 och 4 under torsdagen.

Under hela förra vinterhalvåret var reaktorn Ringhals 4 avstängd sedan ett fel uppstått när reaktorn skulle startas efter det årliga underhållet i augusti. Reparationsarbetet blev omfattande, och reaktorn kunde inte startas igen förrän i april.

Läs även: Ringhals 4 på uppstart igen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag