Ris och lite ros – här är reaktionerna på #sasgate

Foto: Skärmdumpar från SAS reklamfilm och Twitter
  • Onsdag 12 feb 2020 2020-02-12
E-post 213

SVERIGE Flygbolaget SAS reklamfilm har blivit en riktig ”snackis” på sociala medier. Reaktionerna är blandade – från uppskattning till ilska. Nyheter Idag har botaniserat och här följer ett axplock.

– Vad är genuint skandinaviskt? Absolut ingenting. Allt är kopierat.

SAS nya reklamfilm har blivit grundligt sågad i sociala medier sedan den lades ut på tisdagen. Filmen togs ned efter ett tag men kan i skrivande stund ses igen på Youtube.

Från tongivande sverigedemokrater har kritiken varit stark. Mattias Bäckström Johansson, talesperson med ansvar för statliga bolag, tycker att staten ska sälja sin andel av SAS.

– Det är nu snart tio år sedan riksdagen bemyndigande regeringen att vid lämplig tidpunkt minska ägandet i SAS, trots detta äger staten fortfarande nära på en sjättedel av bolaget. Staten ska inte äga flygbolag och det är hög tid att se en bortre tidshorisont för statens ägande, säger han till Nyheter Idag.

I ett pressmeddelande skriver SAS att man står bakom budskapet i reklamfilmen och att man misstänker att kampanjen har blivit ”kidnappad” på grund av antalet reaktioner. Riksdagsledamoten Björn Söder tycker att bolaget ska bojkottas.

 

Även utanför SD har många varit kritiska. Jens Ganman konstaterar med ett klassiskt pajdiagram att folk inte gillar när man ”pissar” på deras kultur.

 

Kristdemokraten Evin Badrniya önskar att vissa svenskar kunde sluta förminska sin egen kultur för att framstå som toleranta.

 

Historikern Artur Szulc, som har polskt påbrå, reflekterar över vad reklamen säger om svenskhet.

 

Terrorforskaren Magnus Ranstorp skriver i ett svar till Nyheter Idags Pelle Zackrisson hur reklamfilmen kunde ha gjort på ett bättre sätt.

 

Men det är inte alla som förstår uppståndelsen. En av de som gillar filmen är Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

 

Riksdagsledamoten Joar Forssell (L) beskriver reklamfilmen som vacker.

 

Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, tycker mest att reaktionerna är tröttsamma.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag