RMV: 83 procent av de ålderstestade flyktingbarnen ljuger om sin ålder

Foto: Nyheter Idag Fotot är taget vid en afghansk sittdemonstration i Stockholm.
  • Måndag 4 sep 2017 2017-09-04
E-post 1268

SVERIGE 83 procent av de så kallade ensamkommande flyktingbarn som ålderstestats av Rättsedicinalverket (RMV) är egentligen över 18 år. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Utlåtandet gäller 4 107 asylsökande barn som testats från mars i år fram till 31 augusti. För 3 415 testade barn bedömer RMV att utförd undersökning ”talar för att den undersökta är 18 år eller äldre”. I ytterligare 44 ärenden skriver RMV att de undersökta barnen ”möjligen” är över 18 år.

I endast 621 fall konstaterar RMV ”att utförd undersökning möjligen talar för att den undersökta är under 18 år”.

Rättsläkare Elias Palm har tidigare förklarat att han och hans kollegor tittar på den asylsökandes visdomständer och dessutom gör en röntgenundersökning av knäleden. Utifrån det kan de sedan bedöma om den undersökta personen är vuxen; egentligen i 20-årsåldern eller äldre.

– Man kan ställa frågan varför vi inte har ett alternativ som säger ”talar för att den undersökta är under 18 år”. Det handlar om valet av metod, den inbyggda säkerheten i det, att vi tittar på något som sker i 20-årsåldern snarare än 18-årsåldern, förklarade han vid ett seminarium under politikerveckan i Almedalen i somras.

Andelen flyktingbarn som är under 18 år kan alltså vara lägre än 17 procent.

För två månader sedan publicerade RMV ett liknande uttalande. Då konstaterades att 82 procent av de testade flyktingbarnen ljuger om sin ålder.

SE ÄVEN: RMV: Minst 82 procent av de testade flyktingbarnen ljuger om sin ålder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag