Röda pandan Arjun på rymmen

Arjun fångad på bild. Foto: Kolmården
  • Tisdag 5 maj 2020 2020-05-05
E-post 111

KOLMÅRDEN En röd panda vid namn Arjun har tagit sig ut ur sitt hägn på Kolmårdens djurpark och eftersöks nu av personalen, som ber om allmänhetens hjälp.

Det var på måndagsmorgonen som djurvårdarna på Kolmården upptäckte att den sjuårige röda pandan Arjun på något sätt hade klättrat ut ur sitt hägn. Sedan dess har man letat efter honom med bland annat eftersökshund och drönare med värmekamera.

– Vi tror att pandan fortfarande befinner sig på djurparkens område, men eftersom vi ännu inte lokaliserat honom ber vi också om allmänhetens iakttagelser i närområdet. Om man ser pandan ska man hålla den under uppsikt och ringa oss, säger Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmården, i ett uttalande.

Arjun kom till Kolmården i onsdags förra veckan från en djurpark i Nederländerna. Tanken var att Arjun och honan Ottilia skulle fatta tycke för varandra, men de har ännu inte träffats. Den röda pandan är en sällsynt art.

– Den räknas som starkt utrotningshotad. Man tror att det finns omkring 3 000 kvar i naturen. Så djurparkerna jobbar för att rädda den här arten. Vi har ett bevarandeprogram för den och arbetar också med en organisation på plats i Nepal för att skydda de sista pandorna där, säger Rickard Sjödén till Nyheter Idag.

– Så vi hoppas verkligen att vi kommer att hitta den här nu under dagen eller kommande dagarna. Den är ju jätteviktig.

Den röda pandan beskrivs som något större än en katt. Den är ofarlig för människor och tillbringar en stor del av sin tid uppe i träden. Där är den också som tryggast – på marken kan den bli ett byte för rävar eller grävlingar.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag