Rödgrön chock i DN/Ipsos – egen majoritet för S, V och MP

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 27 maj 2023 2023-05-27
E-post 0

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet når tillsammans 50 procent i maj månads mätning från DN/Ipsos. Det innebär att det rödgröna blocket skulle kunna bilda en ren vänsterregering utan Centerpartiet om mätningen blivit valresultat. 

– Vore det val i dag skulle Magdalena Andersson kunna bilda regering utan stöd från Centerpartiet. Det illustrerar hur irrelevanta Centern riskerar att bli i svensk politik, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Resultatet för de tre vänsterpartierna är det bästa de fått i DN/Ipsos sedan augusti 2014, strax innan det årets val då Fredrik Reinfeldts borgerliga allians förlorade makten. Den gången var det Miljöpartiets resultat som bidrog mest till det rödgröna resultatet.

Den här gången når Miljöpartiet bara 4 procent och klarar sig därmed med nöd och näppe kvar i riksdagen. Istället är det Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som står för den rödgröna opinionsframgången.

Vänsterpartiet får 9 procent i mätningen, vilket är ett högt resultat för partiet. Och rösterna har man främst lyckats vinna från Socialdemokraterna.

Men det råder ingen nöd på Socialdemokraterna för det. Partiet får hela 37 procent i mätningen, vilket är det högsta resultat partiet fått i Ipsos sedan 2009.

På den blågula sidan har Sverigedemokraterna gått om Moderaterna och blivit näst största parti med 19 procent efter en ökning med en procentenhet. Moderaterna har tappat en procentenhet och får därmed 18 procent.

De blågula småpartierna Liberalerna och Kristdemokraterna byter också plats med varandra, men på en betydligt lägre nivå. Kristdemokraterna ökar med en procentenhet och tar sig över riksdagsspärren till 4 procent, medan Liberalerna tvärtemot tappar en procentenhet och hamnar under med 3 procent.

DN/Ipsos mätning i maj

Ipsos har genomfört 1 676 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 9-21 maj. Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 37 (36)

Sverigedemokraterna 19 (18)

Moderaterna 18 (19)

Vänsterpartiet 9 (9)

Centerpartiet 5 (5)

Kristdemokraterna 4 (3)

Liberalerna 3 (4)

Läs även: Kollaps för KD i Sentio

Läs även: Sentio: Kristersson kraschar i krismätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag