Rödgrön region ville avskaffa personalens frukt och fika – backar

Bild: Jonas Kakaroto/ Unsplash
  • Torsdag 11 jan 2024 2024-01-11
E-post 0

På torsdag morgon rapporterade Dagens Nyheter att Region Stockholm, som sedan valet 2022 styrs av en rödgrön allians bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet med Vänsterpartiet som stödparti, avskaffar frukt och fikabröd för de sjukvårdsanställda.

Två dagar innan julafton informerades de berörda i ett utskick om att fruktkorgar, fikabröd och andra utgifter som klassas som  ”inte nödvändiga för vårdproduktionen” skulle dras in, vilket fick hård intern kritik.

I meddelandet i SLSO:s internkommunikation skrev en anställd att vårdpersonal ”inte ens är värda en banan” och befinner sig ”längst ned i näringskedjan på Region Stockholm”, medan andra ifrågasätter det ekonomiska värdet av nedskärningen.

– Jag förstår att man känner att den vardagliga guldkanten försvinner, vi har sett över alla olika prioriteringar och gör även flera åtgärder. Vi har en budget att förhålla oss till. Jag förstår att det är tråkigt, sade Maria Ohlson Andersson, närsjukvårdsdirektör på SLSO, till Dagens Nyheter.

Ohlson Andersson sade vidare att man möjligen borde ”kommunicerat beslutet vid en annan tidpunkt” än två dagar innan jul, men säger att hon i övrigt står bakom beslutet.

– Nej, det står jag för. Det är kommunikationen jag är självkritisk till.

Vårdförbundets ordförande i Stockholm, Emma Jonsson, har tidigare krävt att Södertälje kommun, som drabbats hårt av gäng- och klankriminalitet samt korruption, ska upphöra med bakgrundskontroller av sina anställda.

– Våra medlemmars integritet och personuppgifter behöver skyddas helt enkelt, sade hon till P4 Södertälje i November.

Att Regionens anställda blir av med fikabröd och frukt tar hon däremot med ro.

– Det var inte oväntat, men det var jättedumt av dem att skicka ut det vid den tidpunkten, så tätt inpå julledigheten. Men hellre dessa neddragningar än personalvarsel, säger hon till DN.

Att Region Stockholm i samma veva tar bort friskvårdstimmen för de anställda upprör inte heller Jonsson, nämnvärt.

– Den första reaktionen var: ”Den får vi ändå aldrig ut”. Det är väldigt få som har tid att ta ut den. Nu är det återigen vår tid man plockar bort. Våra medlemmar är trötta. Det blir liksom aldrig deras tur: ”Vi satsar på personalen” blir till att ”du får i alla fall behålla jobbet” för de i den direkta vårdproduktionen, säger hon till DN.

Men trots den ljumma inställningen från facket verkar fruktfrågan ha engagerat de anställda och allmänheten, för redan vid lunchtid på torsdagen meddelar närsjukvårdsdirektör Maria Ohlson Andersson att man backar från beslutet.

– Det har blivit ”Banangate” här. Fikabröd, fruktkorgar och catering kommer nu finnas tillgängligt för de anställda, säger hon till DN.

De rödgröna partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet tog med stöd av Vänsterpartiet över styret av Region Stockholm efter en valseger som följde på en valkampanj där man bland annat lovade höjda löner och förbättrade villkor för personalen, som dessutom skulle bli fler, samt fler vårdplatser, fler vårdcentraler med mer resurser och egna barnmorskor till alla som skulle föda barn.

Efter ett års styre står det rödgröna styret istället inför en rekordunderskott, samtidigt som partierna är splittrade i frågan om hur ekonomin ska förbättras.

Läs även: Rödgröna lovade runt i valrörelsen – nu är krisen total i Region Stockholm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag