Rödgröna i Stockholm bryter vallöfte om sommarjobb – Tredje året i rad

Stockholm. Foto: Magnus Johansson/CC
  • Måndag 4 Dec 2017 2017-12-04
E-post 187

STOCKHOLM Socialdemokraterna lovade inför valet 2014 att om de fick makten skulle de införa en sommarjobbsgaranti för gymnasieeleverna i staden. Tre år senare visar det sig att det rödgröna styret inte lyckats nå målet en enda sommar. 

Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna i Stockholm att införa en sommarjobbsgaranti. Alla gymnasielever som ansökte om sommarjobb skulle få det av kommunen. Nu ett år innan valet visar det sig att det löftet inte har infriats en enda sommar under hela mandatperioden, uppger Södermalmsnytt.

Socialdemokraterna lovade mycket gällande det som kallas feriearbete, där gymnasielever får sommarjobba under tre veckor inom kommunal verksamhet.

Under alliansstyret fick 200 ungdomar chansen till kommunalt sommarjobb på Södermalm. Under 2017 sökte 1411 ungdomar sommarjobb på Södermalm. De rödgröna lyckades budgetera för 900 ungdomar. Trots att det är ungefär 100-200 ungdomar som tackar nej till sommarjobb varje år lyckades stadsdelsnämnden inte få fram alla de jobb som utlovats.

Trots att styret i Stockholm uppenbarligen inte klarar av att hålla vallöftet är Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden på Södermalm, nöjd.

– Vi har uppenbarligen inte nått hela vägen fram, men betänker man att vi gått från 200 sommarjobb om året under det förra styret till 900 i dag kan man ändå konstatera att vi ritat om kartan totalt.

Trots att Södermalm är en av de rikaste delarna av Stockholm anser det rödgröna styret att sommarjobb är en viktig prioritering för ungdomarna. Moderaterna i oppositionen tycker att det är bra att de rödgröna tar fram jobb men kritiserar vad de anser inte är fullt riktiga sommarjobb.

– Vårt fokus är att det ska vara bra jobb snarare än att alla ska få. En risk med att lova jobb åt alla är att ungdomar inte anstränger sig för att hitta egna jobb utan förlitar sig på kommunen, säger Christoffer Järkeborn (M).

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag