Rödgröna styret i Göteborg uppmanar anställda till lagbrott i nytt beslut

Bild: FT Bild/Pär Henning
  • Torsdag 21 sep 2023 2023-09-21
E-post

Göteborgs stad har tagit ett beslut om att kommunens anställda även fortsättningsvis ska underlåta att anmäla illegala migranter utan åtgärder, oavsett om regeringen skärper utlänningslagen och inför anmälningsplikt om illegala migranter för offentliganställda, vilket kritiker har kallat för ”angiverilagen”.

”Papperslösa är en utsatt grupp men de har också rättigheter. Till exempel har barn rätt att gå i skola och barn såväl som vuxna har rätt till nödvändig vård. Dessa rättigheter kan inte uppfyllas om personalen som möter de barnen (sic!) och vuxna som är papperslösa kommer anmäla dem till myndigheterna” står det bland annat i det förslag som klubbats igenom av styrande S, MP och V med stöd av C.

– Göteborgs stad är en av Sveriges största offentliga arbetsgivare och vi använder den makt vi har att sätta press på regeringen och göra det tydligt vilken sida av historien vi vill stå på. Vi vill att de skrotar det här förslaget, säger kommunalrådet Marie Brynolfsson (V) till Dagens Nyheter.

Det rödgröna styret får emellertid hård kritik av oppositionen, som menar att kommunen uppmanar sina anställda att bryta mot lagen om förslaget om anmälningsplikt blir verklighet.

– Det är anmärkningsvärt att Göteborgs stad drar in 55 0000 anställda i en politisk fråga och uppmanar till lagbrott. Det är sensationellt oseriöst och allvarligt, säger Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg, till DN.

Magnusson påpekar att lagen enligt direktivet ska utformas i enlighet med de konventioner Sverige har åtagit sig att följa, och att flera länder har liknande lagar utan att bryta mot barn- och Europakonventionen.

– Vi har en ordning där kommunen driver verksamhet under en lagstiftande församling. Oavsett vad man tycker om de lagarna får man rätta sig efter dem, annars sätter man det demokratiska systemet i gungning, säger han.

Göteborgs stads beslut får hård kritik på plattformen X.

Inte oväntat får beslutet även stöd från profiler på vänsterkanten.

Läs även: Färdigbehandlad illegal migrant fick fortsatt vård för 5,5 miljoner kronor

Läs även: Stenevi sågas – jämförde Anne Frank med illegala migranter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag