Rödhåriga hotas med utrotning – nytt lågvattenmärke i klimathysterin

Kärnvapen dödar, inte solen. Montage: Nyheter Idag
  • Onsdag 9 jul 2014 2014-07-09
E-post 0

KLIMATET I dagarna spreds uppgiften att rödhåriga människor inte kommer att existera om hundra år. Anledningen skulle vara att rödhåriga inte är anpassade för ett varmare klimat med mer sol. Problemet är att det fullständigt saknas vetenskapligt stöd för teorin.

Nyheten har kablats ut av bland annat The Independent, Mirror och Huffington Post, och i Sverige hängde Expressen på med en fullständigt okritisk artikel. Uppgiften kommer ursprungligen från det skotska företaget ScotlandsDNA, vars affärsidé är att genomföra DNA-analyser åt privatpersoner för att spåra deras genetiska ursprung genom millennierna. Företagets VD, Alistair Moffat, har tidigare gjort sig känd för uppseendeväckande uttalanden som sedan dragits tillbaka av företagets egna genetikexperter.

Det främsta problemet med påståendet att rött hår skulle försvinna som en följd av varmare klimat är att det bygger på en fullständig missuppfattning av hur evolutionen fungerar. Såvida inte solljuset gör rödhåriga personer sterila eller får dem att dö innan de uppnått fertil ålder kommer eventuella klimatförändringar inte ha någon som helst påverkan på vår arvsmassa.

Nyheter Idag pratade med en rödhårig person som dock föredrog att vara anonym.

– Det låter konstigt, skulle det inte finnas moln i varma länder? Jag är inte orolig.

Nej, det finns ingen anledning till oro. Vad hela historien visar är däremot hur okritiskt många medier sprider vidare information så länge den passar med idén att klimatförändringar innebär mänsklighetens undergång.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag