Romer stämmer svenska staten – Beviljas 164 miljoner kronor i ersättning

Svea hovrätt fastslog tingsrättens beslut. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 24 maj 2017 2017-05-24
E-post 2603

STOCKHOLM Över 164 miljoner kronor ska betalas ut till de individer som registrerades i Skånepolisens olagliga romregister. Detta står klart efter att elva romer stämt svenska staten för etnisk diskriminering varav Svea hovrätt gett dem rätt och Justitiekanslern inte ämnar överklaga domen.

2013 avslöjade Dagens Nyheter att polisen i Skåne fört ett register över kringresande, mer känt som romregistret. Elva romer stämde då svenska staten för etnisk registrering.

Tingsrätten gav romerna rätt, enligt domen hade staten gjort sig skyldig till etnisk diskriminering. De elva romerna skulle därmed få vardera 30 000 kronor i ersättning.

Justitiekanslern, JK, överklagade tingsrättens dom till Svea Hovrätt då det tidigare redan betalats ut 5000 kronor till de registrerade. I april slog hovrätten fast att tingsrättens dom ska gälla.

Idag meddelar Justitiekanslern att de inte kommer överklaga domen till Högsta domstolen, därmed kommer samtliga i romregistret att erhålla 35 000 kronor. Det rapporterar SVT Skåne.

Sammanlagt fanns det 4700 personer, bland annat över 1000 barn, i det olagliga registret varav alla nu kan få ersättning från staten. Totalbeloppet landar på 164 500 000 kronor som staten ska betala ut i ersättning till de individer som registrerats av Skånepolisen.

Skånepolisens förklaring till registret har varit att det inte handlar om ett register grundat på etnicitet utan snarare på kriminalitet.

Säkerhets och integritetsskyddsnämnden bedömde Skånepolisens register som olaglig i flera avseenden. Bland annat vände man sig mot motiveringen till varför registret upprättades samt att det saknats förklaringar till varför så många barn förekommit i registret.

– Man kan säga att det finns ett etniskt inslag i det här registret. Men vi menar att registreringen inte har ägt rum enbart på grund av etnicitet, sa Säkerhets och integritetsskyddsnämndens ordförande Sigurd Heuman till SVT i november 2013.

LÄS ÄVEN: Svensk myndighet har upprättat åsiktsregister – Möter blytung kritik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag