Romson om terrordåden: ”Elfte septemberolyckorna” – Ny kritikstorm på Twitter

Romsons benämning av terrordåden 11 september 2001 har mött mycket kritik, inte minst i sociala medier. Foto: Faksimil/Youtube
  • Tisdag 19 apr 2016 2016-04-19
E-post 376

STOCKHOLM Knappt hade den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan hunnit avgå efter en ”samlad bedömning” av statsminister Stefan Löfven förrän nästa mediekris rullas upp inför öppen ridå. När Åsa Romson på tisdagsmorgonen intervjuas i SVT hänvisar hon till terrordåden i USA 11 september 2001 som ”olyckor”, vilket fick många att höja på ögonbrynen.

Det var när vice statsminister Åsa Romson intervjuades i ”Go’morron Sverige” som vice statsminister Åsa Romson skulle beskriva Mehmet Kaplans långa engagemang i partiet och samhällslivet.

— Han har varit ordförande för Unga muslimer i samband med svåra situationer som kring 11 september-olyckorna, sade Romson i SVT.

Attackerna 11 september 2001 utfördes av Al-Qaida och dödade 2996 människor. Totalt rörde det sig om 4 attacker, där de mot tvillingtornen i World Trade Center blivit de mest symboliska.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och många menar att Romson gjort ett klavertramp genom sättet hon beskriver terrordådet på.

En del av kommentatorerna i sociala medier försökte dock nyansera synen på uttalandena och dess innebörd.

Kritik finns också mot medierna, bland annat om att ”nyhetsämnet” är ett bevis för att SVD, Aftonbladet och andra som valt att fokusera på ordvalen i intervjun ägnar sig åt slaskjournalistik.

Det finns även förslag på hur Romson skulle kunnat uttala sig istället.

Medan andra gör mer seriösa försök att reda ut semantiken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag